La ilahe illallah cümlesiyle ifade edilen tevhit, Allah’ı birlemek manasına gelir. Allah’ın varlığını tek kabul etmek, eşi ve benzeri olmadığına inanmak anlamındadır.
Tevlit kelimesi isimdir. Bu ismin sözlükte dört farklı anlamı vardır. Anlamlardan ilk ikisi din bilgisi ile ilgilidir. Kelimenin asıl anlamı Allah’ın bir olduğuna inanmadır. Allah’ı bir olarak sayma ve bir olarak bakma manasına gelir.
Türk Dil Kurumunun sözlüğüne göre tevhit kelimesinin ilk anlamı Allah’ın tek olduğuna dair inancı simgeler. Diğer anlamları sırasıyla; tek tanrıcılık, Allah’ı övmek amacı ile hazırlanan manzume ve birkaç şeyi birleştirme anlamındadır.
Tevhid kelimesi sözlükte "tek ve bir olmak" manasına gelen vahd (vahdet, vühûd) kökünden türemiştir. Bir şeyin tek ve bir olduğunu kabul etmek manasına gelen tevhîd sözcüğü, dinde Allah'ın birliğini kabul etmek anlamını taşır. Tevhidin karşılığı şirktir. Bu nedenle Kur'an-ı Kerim'de Allah'ın birliğini konu edinen kavramların yanı sıra O'nun şerikinin bulunmadığından da bahsedilir. Tevhid kelimesi Kur'an'da doğrudan geçmez ancak vahd kökünden gelen vâhid, ahad vahde gibi kelimelerle bu durum ifade edilir.