İslam’da belli başlı kuralların, emir ve yasaların sürekli olarak uygulanması takva ile yaşamayı sağlar. Takva sahibi olmak, muttaki olmak anlamına gelmektedir. Takva sahibi olmanın da belli şartları bulunmaktadır. Bunlardan biri de tevekkül sahibi olmaktır.
Tevekkül sahibi olan insanlar, Allah’a güvenen, Allah’ın her şeye kadir olduğunu bilen ve kendi mesaisinin başarısını Allah’ın inayetine bağlayan kişilerdir. Bir başarı elde etmek, sabırla mümkündür. Sabrın anahtarı da tevekkül sahibi olmaktır. Allah’ı vekil tayin etmek, yalnız O’na kul olmak ve yalnız O’ndan beklemek anlamına gelmektedir.
Tevekkül, güvenmek, sığınmak, Allah’ı tek kudret sahibi bilmek anlamına da gelir. Tevekkül sahibi kişiler, çalışırlar ve çalıştıklarının karşılığını Allah’tan beklerler. Bir kişinin sınavına çalışarak iyi not alacağını umması tevekkül olabilir.
Tevekkül, kişinin kendini Allah’a (c.c) teslim etmesi, rızkında ve tüm işlerinde Allah’a (c.c) güvenmesidir.
Tevekkül sahibi olmak, “bir amaca ulaşmak için gerekli tedbirleri alıp gerisini Allah’a bırakmak” demektir. Sınavdan yüksek not almak isteyen öğrencinin sınava çalışıp sonucunda Allah’a güvenmesi tevekkül sahibi insana yakışan bir harekettir.