Terumi: Parmaklarla Okunan Çocuk Dergisi Metni Cevapları
TERUMİ: PARMAKLARLA OKUNAN ÇOCUK DERGİSİ
Japonya’da çocuklar için yayımlanan Terumi adında bir dergi var. Ama Terumi öteki çocuk dergilerinden çok farklı çünkü o, görme engelli çocuklar için hazırlanıyor. İki aylık periyotlar içinde, altı sayı çıkan dergi, 21 yıldır kesintisiz yayın yaşamını sürdürüyor. Derginin yayın yönetmeni Hatta Hisaya. Terumi’nin 500 abonesi var. Öteki okurlar ise dergilerini gazete bayilerinden alıyorlar. Terumi öylesine çağdaş bir dergi ki öteki çocuk dergilerinden hiçbir farkı yok. Üstelik fazlası var, denilebilir. Yayıncı dergiyi özel bir mürekkeple basıyor. Öyle ki okur sayfalara elini sürdüğünde, elinin ısısıyla dokunduğu yerdeki mürekkep kabarıyor ve “Braille (Bireyil)” alfabesiyle basılmış kabarık harfler kâğıdın üstünde tepecikler oluşturuyor. Böylece okurun dergiyi kolaylıkla bir oyun biçiminde okuması sağlanıyor. Ayrıca yine dergide gofre tekniğiyle basılmış, kabartma resimler de var. Bunun dışında az da otsa görebilen çocuklar için mavi mürekkeple basılmış resimler de yer alıyor.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 166 Cevabı
HAZIRLIK
1. İyi bir okur olmak için sadece roman okumak yeterli midir? Niçin
Cevap: İyi bir okur olmak için yeterli değildir. Kitaplardan alacağımız faydalar için sadece tek bir tür yeterli değildir. İyi bir okur her türden kitap okumalıdır.
2. İncelemiş olduğunuz çocuk dergisinin hangi bölümlerini beğendiniz?
Cevap: Elin ısısıyla dokunulduğu yerdeki mürekkebin kabarmasını, kabartma resimlerin olmasını, mavi renkle basılmış resimlerin olmasını beğendim.
3. Bir çocuk dergisi hazırlayacak olsaydınız dergide hangi bölümlere yer verirdiniz?
Cevap: Bir çocuk dergisi hazırlayacak olsaydım bilim ve teknoloji, sanat, kültür, eğlence bölümlerine yer verirdim.
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 168 Cevabı
Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ederek karşılarına yazınız. Tahminlerinizi kelimelerin sözlük anlamlarıyla karşılaştırınız.
abone: Süreli yayınları, parasını önceden ödeyerek alma işi
gofre: Kağıtta istenen bölgelerin kabartılması için yapılan işlemin adı
oylum: Resimde derinlik, üç boyutluk etkisi, mimarlıkta mekân karşılığı
periyot: Belli özellikleri olan zaman parçası, dönem
promosyon: Özendirme
yayım: Kitap, gazete vb. okunacak şeylerin basılıp dağıtılması
yayın: Basılıp satışa çıkarılan kitap, gazete vb., neşriyat
Braille Alfabesi: Louis Braille 4 Ocak 1809’da Fransa’da doğar. Geçirdiği bir kaza ve ardından uygulanan yanlış tedavi yüzünden görme yetisini tamamen kaybeden Louis, Paris’te körler okuluna verilir. Öğretmeni Valentin Hauy’un başlattığı ama başarılı olamadığı kabartmalı noktalarla okunan “Braille” alfabesini bulur.
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki sorulan metinden hareketle yanıtlayınız.
1. Terumi adlı dergi kimler için nerede çıkarılmaktadır?
Cevap: Terumi adlı dergi görme engelli çocuklar için Japonya’da çıkarılmaktadır.
2. Terumi dergisinin 1992 yılında çıkan özel sayısında yayıncı neyi hedeflemiştir?
Cevap: Terumi dergisinin 1992 yılında çıkan özel sayısında yayıncı anne babaların çocuklarıyla birlikte dergiyi okumalarını hedeflemiştir.
3. Yazar “Aslında toplumdaki gerçek körlerin biz aydınlar olduğuna bir kez daha inandım.” cümlesini niçin söylemiştir?
Cevap: Yazar bu sözü o güne kadar çocuklarla ilgili bir dergi çıkmadığının farkında olmadığından kendisini eleştirmek için söylemiştir.
4. Görme engelliler için yapılanları yetersiz bulan yazarımız ne yapmak istemektedir?
Cevap: Görme engelliler için yapılanları yetersiz bulan yazarımız görme engelli çocuklara özel bir çocuk dergisi çıkartmak istemektedir.
5. Terumi ile Körebe dergisinin benzer ve farklı özelliklerini belirtiniz.
Cevap: Terumi ve Körebe adlı dergilerin ikisi de “Braille” alfabesiyle basılan, görme engelli çocuklar için özel olarak hazırlanan dergilerdir. Terumi 21 yıldan fazla süredir basılmaktadır. Körebe ise sadece bir buçuk yıl basılmıştır.
6. Körebe dergisinin yayın hayatının kısa sürme sebebi sizce ne olabilir?
Cevap: Körebe dergisinin yayın hayatının kısa sürme sebebi görme engelli çocukların bu dergiden haberi olmaması, yeteri kadar ilgi görmemesi veya maddi destek sağlanamaması nedeniyle olabilir.
7. Siz, özel gereksinimli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapardınız?
Özel gereksinimli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için farkındalık yaratır, erişilebilirlik sağlar, destek hizmetleri sunar, istihdam fırsatları sunar, toplum katılımını teşvik eder, ailelere destek sağlar ve yasal düzenlemeler yaparım.
3. ETKİNLİK
Metindeki öznel ve nesnel İfadelerden birer örnek yazınız.
Nesne: Japonya’da çocuklar için yayımlanan Terumi adında bir dergi var
Özne: Bunu öğrendiğim gün, duyduğum yoksunluğu size anlatamam.
4. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 169 Cevabı
a) Aşağıdaki cümlelerde kelime grubu oluşturmuş sıfatları bulunuz. Kelime grubunun altını çiziniz.
• Öteki çocuk dergilerinden farkı yok.
• Mavi mürekkeple basılmış resimler de yer alıyor.
• Otuz beş yıla yakındır çocuklarla ilgili çalışmalar yapıyorum.
• Ülkemiz çocukları için bana düşen ilk adımı attım.
• Sesli kitaplarla geçiştiriyor olmamız beni kahretti.
b) Altını çizdiğiniz sıfat tamlamalarının cümleye kattığı anlamı belirtiniz.
Cevap: Altı çizili sıfatlar cümlenin tam olarak anlaşılmasını ve sayı, renk, durum, hareket, biçim bakımından belirtilmesini sağlamıştır.
5. ETKİNLİK
Okulunuzda bir dergi çıkarttığınızı düşününüz. Bu dergiyi tanıtıcı bir konuşma yapınız. Konuşmanızda yabana dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş aşağıdaki kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanınız.
editör tiraj asparagas promosyon
Sevgili Arkadaşlar,
Sizlere, okulumuzun heyecanla hazırladığı yeni dergiyi tanıtmak için buradayım. Dergimizin editör ekibi, içeriği ve tasarımı konusunda titiz bir çalışma yaptı. Bu derginin tirajı, yani basım adedi oldukça geniş. Amacımız, dergimize mümkün olduğunca fazla okurun ulaşması ve herkesin bu renkli dünyaya katılmasını sağlamak.
Dergimizin içeriğinde, sizin ilginizi çekecek yazılar, fotoğraflar ve sanat çalışmaları bulunuyor. Bu sayede, okulumuzun sanat, kültür ve eğitim alanındaki zenginliğini daha yakından keşfetme fırsatı bulacaksınız.
Bu ilk sayımızı sizlere tanıtmak için özel bir promosyon hazırladık. İlk sayımızı alarak, dergimizi keşfetmeye başlayabilir ve bu renkli dünyanın bir parçası olabilirsiniz.
Siz 6. sınıflar olarak, bu dergiyi daha da zenginleştirmek için katkılarınızı bekliyoruz. Umarım dergimizi seversiniz.
Teşekkür ederim. İyi okumalar!
6. ETKİNLİK
Yapmış olduğunuz araştırmanızdan hareketle bir dergi çıkarmak için gereken işlem basamaklarını yazınız.
Dergi çıkarmak için gereken işlem basamakları şunlardır: konsept belirleme, içerik planlaması, editöryel ekip oluşturma, yayın programı belirleme, içerik oluşturma ve düzenleme, tasarım ve düzenleme, baskı ve dağıtım, geri bildirim ve iyileştirme. Bu adımları takip ederek, başarılı bir dergi çıkarmak mümkündür.
7. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 170 Cevabı
a) Aşağıdaki blog metnini okuyunuz.
6 Aralık 2017 Çarşamba
Bloğuma hoş geldiniz. Bu benim ilk blog yazım. Öncelikle kendimi tanıtayım: Adım Ayla Okur. Ben ortaokul öğrencisiyim. Bloğumun adından anlayacağınız gibi kitap okumayı seviyorum çünkü okuyarak pek çok sorunlarımızı aşacağımıza inanıyorum. Bu yüzden gerçek yaşam öykülerinin anlatıldığı kitaplar öncelikli tercihim. Okuduğum umut ve güç verici hikâyeleri de sizlerle paylaşmak
istiyorum. Blog açmamın en önemli nedeni de bu. Sözü fazla uzatmadan okuruna ilham veren “Sol Ayağım” adlı romanı tanıtmak istiyorum.
Sol Ayağım yazarın, Christy Brovvn’un, sol ayağı ile yazdığı gerçek yaşam öyküsüdür. İrlandalı yazar beyin felçli olarak doğar. Sol ayağından başka hiçbir uzvunu kullanamaz. Kullanabildiği sol ayağı onu hayata bağlar. Hayata tutunmasını sağlayan tek şey sol ayağı değildir elbette. Yazara ayağını kullanabilecek azmi veren, ona olan umudunu ve ilgisini hiç
kesmeyen annesi de onun en büyük destekçisidir. Bu yüzden yazarın sol ayağı ile yazdığı ilk kelime annedir. Daha sonra doktorunun yönlendirmesi ve katkıları ile hayat hikâyesini yazar.
Bu kitap ile insan, her şeye rağmen hayatın yaşamaya değer olduğunu bir kez daha anlıyor. Umudun ve azmin öyküsü olan bu kitabı okumanızı öneriyorum.
Bir sonraki yazımda geçirdiği çiçek hastalığı nedeni ile küçük yaşta görme yetisini kaybeden fakat gören gözlerden çok daha güzel çiğdemi, laleyi, nergisi, sümbülü anlatan, doğayı konuşturan saz ve söz ustamız Âşık Veysel Şatıroğlu’nun hayat hikâyesini sizlerle paylaşmayı planlıyorum.
İlk blog yazıma burada son vermeden önce sizin de etkilendiğiniz kitapları ve bloğumla ilgili yorumlarınızı bilmek istediğimi belirteyim. Şimdilik hoşça kalın…
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 171 Cevabı
b) Blog yazarının bu yazıyı paylaşma amacı nedir? Sizce bu blog yazısı verdiği İleti açısından yazarın amacına ulaşmasında etkili olmuş mudur? Değerlendiriniz.
Cevap: Blog yazarının amacı, okuduğu bir kitabı okuyucularına tanıtmaktır. Blog yazısı verdiği ileti açısından yazarın amacına ulaşmasında etkili olmuştur.
c) Sevdiğiniz şairler ya da yazarlardan aldığınız etkileyici metinleri paylaşacağınız kişisel bloğunuzu oluşturunuz. Bloğunuzda paylaştığınız eserlerin yazarlarını ya da şairlerini mutlaka belirtiniz.
Cevap: Orhan Veli ile ilgili bir blog oluşturabilirsiniz.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Kitap seçiminde nelere dikkat etmemiz gerekir? Araştırınız.
Kitap seçiminde dikkat etmemiz gereken faktörler şunlardır: ilgi alanı, amaca uygunluk, yazarın kalitesi, eleştirel değerlendirme, kitabın konusu ve içeriği, fiziksel durum ve kalite, yayınevi ve editöryel inceleme, ödüller ve listeler, okur yorumları.