Tereyağının sarı ya da beyaz olması neye göre değişir

Tereyağı ne kadar sarı olursa içerdiği A vitamini o kadar fazladır, tereyağının sarı ya da beyaz olması neye göre değişir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tereyağı, yağ çeşitleri içinde yüksek protein içeriğine sahip olan ve vitaminler bakımından da oldukça zengin olan bir hayvansal gıdadır. Ayrıca içerisinden yer alan mineraller açısından da oldukça sağlıklıdır. Kırsal kökenli bir gıda olan tereyağı, sahip olduğu tüm bileşenlerin yanı sıra, tarih boyunca özü korunan doğal gıdaların başında gelmektedir.

Tüketiciler arasında merak edilen konulardan bir tanesi tereyağının renginin doğallığı açısından belirleyici olup olmadığı, tereyağının neden sarı veya beyaz olduğudur. Tereyağının rengi, tereyağı yapımı için sütü kullanılan hayvanın beslenme şekli ve buna bağlı olarak yediği gıdalardan kaynaklanmaktadır. Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır. Hayvanın besiniyle sütüne geçen karotenoidler, yağda çözünerek aynı zamanda tereyağına rengini verirler. Fakat tereyağı yapımında sütü kullanılan hayvan saman, arpa ve buğday gibi yemlerle besleniyorsa, bu gıdalarda renk verici maddeler bulunmadığı için, tereyağının daha açık renkte olması beklenmektedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri