TEOG'da Fen ve Tarih zorladı

Ortaokul 8. sınıfların TEOG kapsamında girdiği merkezi ortak sınavlar tamamlandı. Uzmanlara göre ikinci oturumdaki sorular geçen yıla göre daha zorlayıcı ve eleyici nitelikteydi. Zorluk düzeyi en yüksek soru ise Fen ve Teknoloji testinden çıktı.

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlar iki günde tamamlandı. 1 milyon 287 bin 847 sekizinci sınıf öğrencisi iyi bir liseye girmek için yarıştı. Öğrenciler iki günde altı dersten toplamda 120 soruya yanıt verdi. Öğrenciler, ilk gün Matematik, Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerini, ikinci gün ise Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil sorularını yanıtladı. 970 sınav merkezinde, 15 bin 353 okulda yapılan sınavlar saat 12.00'de tamamlandı.

İkinci oturum soruları daha zordu

Uzmanlara göre İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil soruları geçen yıla göre daha zordu. Fen ve Teknoloji dersinin kaldırma kuvveti sorusu ise çok eleyiciydi. Bilfen İlköğretim Kurumları bölüm başkanları ikinci gün TEOG sınavını değerlendirdi.

Fen dersinin bir sorusu tüm TEOG'a bedel

Bilfen Fen ve Teknoloji Bölüm Başkanı Yasemin Dündar, sınavın biyoloji kısmındaki soruların bilgi hakimiyeti ile yorum becerisini ölçen sorulardan oluştuğunu belirterek, "Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji konusu ile ilgili ilk kez soru soruldu. Fizik kısmındaki sorular beklenildiği gibi deneysel ağırlıklı olup laboratuvarda dinamometre ile ölçüm yapan öğrencilere avantaj sağladı. Sıvıların kaldırma kuvveti ile ilgili A kitapçığındaki 9. soru sınavdaki ayırt ediciliği ve zorluk düzeyi en yüksek soru oldu. Soruyu ancak hem bu konu ile ilgili kazanımı özümseyen hem de sayısal düşünme becerisi yüksek olan öğrenciler çözebilir" diye konuştu.

Tarih ayırt edici sorulardan oluştu

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Bölüm Başkanı Havva Güneş ise soruların müfredata uygun olduğunu belirterek, soruları şöyle değerlendirdi:

"Sınav, çalışan ve çalışmayan öğrenciyi en iyi şekilde ayırt edecek nitelikte sorulardan oluşturulmuş. Sınavda dikkat çeken en önemli unsur, soruların seçeneklerinde kullanılan terimsel ifadelerin güçlük derecesinin beklenenin üstünde olmasıdır. Geçen seneki TEOG ile karşılaştırdığımızda zorluk derecesinin yükseldiği görülüyor."

İngilizce Bölüm Başkanı Çınla Sezgin de "İngilizce sınavında kelimelerin anlamları; paragraf, okuma parçası veya diyaloglardan çıkarımlar yoluyla bulunabilecek nitelikte. Diyalogları anlama ve uygun karşılığı veren ifadeyi bulma tarzı sorulara çokça rastlanmıştır" şeklinde konuştu.

Mazeret sınavları 13-14 Aralık'ta

Öğrenciler kendi okullarında sınavlara girerken, sınav gözetmenleri ise başka okulların öğretmenlerinden oluştu. Bu sınavlara çeşitli sebeplerle giremeyen öğrenciler 13-14 Aralık'ta mazeret sınavlarına girecek. Sınav sonuçlarının ise Ocak ayında açıklanması bekleniyor.

İkinci dönem sınavları Nisan'da

Ortaokul 8'inci sınıf öğrencileri, ilk dönemi atlattıktan sonra ikinci dönem sınavlarına hazırlanacak. İkinci dönem TEOG ortak sınavları 29-30 Nisan'da, mazeret sınavları ise 16-17 Mayıs'ta düzenlenecek. İkinci dönem ortak sınavlarında öğrenciler, eğitim öğretim yılının başladığı tarihten sınav gününe kadar işlenen konulardan sorumlu olacak.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

MEB Haberleri