TEOG ve YGS’de konu tekrarlarını nasıl yapmalıyım?

Faruk ARDIÇ

Strateji geliştirmek ve bugüne kadar edinilen tecrübeleri rehber edinmek gerekir. Ara tatil, TEOG’a ve YGS/LYS’ye hazırlanan öğrenciler için bulunmaz bir fırsata dönüşebilir.

1- Önce planlama yapmak gerekir
Zamanı daha verimli olarak değerlendirmek için mutlaka program yapılmalıdır. Program içinde, çalışılacak günler, bitirilecek kaynaklar, tekrar edilecek konular mutlaka belirlenmelidir. Plan esnek olmalıdır. Çalışma alışkanlığı olmayan öğrencilerin planlama sürecinde uygulanabilir olmalıdır. Planlama yaparken işin uzmanından veya danışman öğretmenden yardım istenebilir.

2-Her dersin konusunu iyi öğrenmeli
Hangi konudan test çözülecekse o konuyla ilgili bilgi boyutu önce öğretmenin derste anlattığı notlardan, sonra dergilerden iyi öğrenilmelidir. Alınacak küçük notlar, çıkarılacak özet bilgiler dersin kavranılmasını sağlayacaktır.

3-Tekrarlar konu sırasına göre yapılmalı
Çalışılan konular birbiri ile bağlantılı olduğundan belli bir sıra içinde çözümü öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Çalışılan konuyu tam anlamıyla öğrendikten sonra, kaynakta o konuyla ilgili çözümlü örnekler varsa o örnekleri incelemeli, daha sonra da test çözümüne geçilmelidir. Çözülmeyen soruların çözümüne mutlaka ulaşılmalıdır.

4-Soruları çözerken, başka işlerle uğraşmamalı
Çözüm sürecinde dikkat önemlidir. Özellikle düşünmeyi gerektiren soruların çözümünde zihni dağıtan müzik dinleme, televizyon izleme veya internete girme gibi etkinliklerden uzak kalmak gerekir. Bu tür etkinlikler dikkat dağıtıcı olduğundan öğrenmede bozucu etki oluşturabilir.

5-Kaynak seçimine özen gösterilmeli
Tekrar yaparken sınavlarda çıkabilecek düzeydeki soruların bulunduğu kaynaklardan test çözmek en faydalı olanıdır. Amaca uygun olmayan kaynaklara yönelme zaman kaybına neden olacaktır.

6-Alan testlerindeki sorulara dikkat edilmeli
Özellikle sözel soruların çözümünde bütün seçenekler mutlaka okunmalıdır. Örneğin, Türkçe ve tarih gibi derslerde bazen doğru cevap değil de en doğru cevap istenir.

7-Sınav stratejisi geliştirilmeli
Soru çözerken sorularda verilen bilgilerin kullanılması, altı çizili kısımlara, olumsuz ifadelere ve kısaltmalara dikkat edilmesi bu stratejilerdendir. Puan getirici çalışmalar ancak soruları dikkatli okumak ve uygun biçimde kodlamakla mümkün olacaktır.

Anlamlı tekrarlar nasıl yapılmalı?

Unutmanın çaresi yapılan anlamlı tekrar çalışmalarıdır. Tekrarlar, öğrenilenlerin kalıcılığını sağlamada, bilginin öğrenilmesinde önemli bir tekniktir. Tekrarlar ile bilgiler yeniden kullanılacak hâle gelir. Tekrarlar yeniden öğrenme değil, öğrenilenlerin hatırlanmasıdır. Yapılan aralıklı tekrarlar bilginin uzun süre hafızada kalmasını sağlar. Yapılan araştırmalar öğrenmeden hemen sonra yapılan tekrarların daha çok etkili olduğunu göstermiştir. Buna göre 40 dakikalık bir ders süresinden sonra 10 dakikalık bir tekrar çalışması yapılması en uygun olanıdır. Sözel derslerde anlamlı tekrarlar okuma ve önemli yerleri not tutma şeklinde; sayısal derslerde ise problemlerin sonucunu ulaşıncaya değin çalışma şeklinde olmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.