Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 200 bin 8. sınıf öğrencisinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları sonuçları açıklandı. Sonuçlar, doğu illerindeki devlet okullarının eğitimdeki yetersizliğini gözler önüne serdi.
219 ortaokulun bulunduğu Mardin’de 40 bine yakın 8. sınıf öğrencisi sınava girdi. Kentte 120 soru yöneltildiği TEOG’da özel okulların net ortalaması 70 çıktı. Devlet okullarındaki net ortalama ise 35-40 bandında kaldı.
Şırnak’ta da durum çok farklı değil. Cizre ilçesinde bulunan 41 ortaokuldan bu sene yaklaşık 4 bin öğrenci TEOG sınavına girdi. Sınav sonuçlarına göre Cizre Türkiye’nin en düşük ortalamasına sahip bölgelerden oldu. Şırnak’taki özel okulların TEOG ortalaması 75 iken devlete ait okullardaki ortalamanın 23 olduğu görüldü.
ÖĞRETMEN İHTİYACI KARŞILANAMIYOR
Bölgedeki eğitimciler okulların öğretmen ihtiyacını bile karşılamakta zorluk çektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca 60 kişilik sınıflarda eğitim veren alan dışı öğretmenlerin çocuklara gerekli bilgi donanımı sunamadığını belirtiyor.
Hatta Diyarbakır’da görev yapan bir İlçe Milli Eğitim Müdürü 8. sınıfa giden öğrencilerin bir kısmının optik form doldurmayı bilmediğini iddia etti.
BÖLGE İNSANI ÇOK ZEKİ
Mardin’de eğitim veren Özel Atak Koleji de TEOG sınav ortalamalarına göre 34 bin ortaokul içinde ilk 50’de kendine yer buldu. Okul müdürü İlhan Aytekin, “Bölge insanı çok zeki, uygun ortam sağlanınca çok ciddi sonuçlar alınıyor. Geçen sene 56 lise mezunu verdik bunun 22’si hukuk fakültesini 10 tanesi de tıp fakültesini kazandı” şeklinde konuştu.
DERSHANEYLE 63 KİŞİ ÜNİVERSİTEYİ KAZANDI
Bölgedeki özel eğitim kurumlarının çok ciddi imkanlar sunduğunu ifade eden Aytekin, şu çarpıcı tespiti yaptı: “Mardin’in Derik ilçesinde dershane açılmadan önce yılda üç kişi üniversite sınavını kazanıyordu. Dershane açıldıktan sonra bu sayı daha ilk yılda 63 oldu.”
DOĞUDAKİ OKULUN ANLAMI FARKLI
Diyarbakır’da eğitim veren Nil Koleji Müdürü Ali Pehlivan ise yaptığı açıklamada okullarınınTEOG sınavında çok başarılı bir grafik çizdiğini belirtti. Türkiye’de ilk 50 okul arasına girdiklerini dile getiren Pehlivan, son sınavda 120 soruyu da doğru yapan iki öğrencilerinin olduğunu ekledi. Bölge için eğitimin önemine vurgu yapan Pehlivan son olarak şunları anlattı:
İŞ İMKANI KISITLI
“Doğu bölgelerindeki okulun anlamı ile batıdaki okulun anlamı çok farklı. Burada okumayan çocuk kendini sokakta buluyor. İş olanakları, sanayi olanakları çok kısıtlı. Eğitime yönelmeyen ya da okumayanları çok zor ya da suça bulaşma ihtimali çok yüksek bir hayat bekliyor.”?
Bilal Şahin