Olumsuz motivasyon cümlelerini bırakın. Onun için en iyisini araştırdınız, beslenmesinden uykusuna her şeyine özen gösterdiniz, bazen tartıştınız, öğretmenleriyle görüşüp neler yapması veya yapmaması gerektiğini sürekli anımsattınız, hedef belirlediniz ve hedefe ulaşması için her yolu denediniz ama artık durun! Özellikle “Arkadaşların son günlerde hala çalışıyor, sen yeterince önemsemiyorsun, istediğine bu şekilde ulaşamazsın,” gibi olumsuz motivasyon cümlelerini artık bırakın. Çocuğunuzun neleri yapmadığına değil neleri yaptığına odaklanın ve olumlu motivasyon cümleleri kurmaya başlayın.
Sınav kaygısı değil, KAYGI problemi. Sınav, kaygı probleminin tetikleyici unsurudur. Çocuğunuzun gerçek performansını göstermesinin önündeki en büyük engel sınav algısının yarattığı kaygı sürecidir. Çünkü kaygı, bilişsel olarak belleği olumsuz etkiler ve var olan bilginin kullanılmasını engeller. Dolayısıyla sınavın önemli olduğunu ancak bütün hayatının bu sınava bağlı olmadığını dile getirin. Çocuğunuza başka başarı alanlarının ve başka güçlü yönlerinin olduğunu, hayatta başarılı olmak için başka seçenekleri de olabileceğini söyleyin.
Günlük yaşantınıza devam edin. Sınav tarihi yaklaştıkça günlük etkin özel bir değişiklik yapmamaya çalışın. Sadece sınav konuşulan bir çevre yaratmamaya özen gösterin. Çocuğunuzla birlikte keyif aldığınız etkinlikleri daha çok zaman ayırın. Medya ve diğer kaynaklardan gelebilecek olumsuz uyarılardan çocuğunuzu koruyun.
Çocuğunuzun biricik olduğunu unutmayın. Sadece sınav süreçlerinde değil çocuğunuzun tüm eğitim hayatı boyunca unutmamanız gereken bir nokta. Çocuğunuzun biricik ve tek olduğunu unutmayın ve onu kimseyle kıyaslamayın. Kimse çocuğunuz olmaz ve çocuğunuz da başka biri olmak zorunda değil.
TEOG sınavı öncesinde velilere önemli öneriler
TEOG sınavı öncesinde çocuklarla sağlıklı iletişim kurmak isteyen velilere öneriler...