Teneke kitap özeti, konusu ve karakterleri

Teneke, Yaşar Kemal'in bir romanı. İlk kez 1967 yılında yayımlanan roman, Çukurova'da bir kaymakamın yaşamını ve mücadelesini konu alır. Daha sonra yazarının uyarlamasıyla Gülriz Sururi - Engin Cezzar tiyatrosu tarafından sahnelenmiş.

Teneke Kitap Özeti

Yaşar Kemal’in romanı (1955) - 1966 İlhan İskender Armağanı ve 1966 Uluslararası Nancy Tiyatro Festivali Birincilik Ödülünü almıştır.

Olay, Çukurova ilçelerinden birinde geçer. Üç aydır kaymakamsız ilçede, çeltik ekme zamanı, ruhsatiye için müracaatlar başlamıştır. Çeltikçilerin düzenbazlıklarını bilen, yaşlı Tahrirat kâtibi Resul Efendi, bu kirli işlere bulaşmak istemez, gelecek kaymakamı bekler. İlçeye atanan yeni kaymakam, Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni yeni bitirmiş, yirmidört yaşında Fikret Irmaklı’dır; gelir, çeltikçilerin sömürü düzenini görür, çekingen ürkek Resul Efendi’nin tecrübelerinden yararlanır; fakat köylülerle birleşerek çeltik ağalarına karşı giriştiği savaş, yenilgiyle sona erer: Çeltikçiler, Ankara’ya heyet göndererek kaymakamın başka yere naklini başarmışlardır. Kaymakam Fikret Irmaklı, kazandıkları zaferden memnun çeltikçilerin alaylı gülüşmeleri ve çocuklara çaldırdıkları boş teneke gürültüleri arasında ilçeden ayrılır. Yarıda kalan savaşında, ezilen köylüler arasından, onun kendilerinden yana olduğunu anlayanlar çıktı ya, bu, kaymakama yeter. Halkın desteği olma mücadelesini gittiği yerlerde sürdürecektir.

• Çatışmaları, ayrıntıları en aza indirgeyerek yoğunluğu güçlendirmesi; gözlemleri yanısıra dil, yapı ve okuyucuya hazırladığı yorum imkânlarındaki sağlamlıkla eser, klasik bir olgunluk taşır. Tek başına üç kere basılmış olan bu kısa roman, sonradan, yazarın Sarı Sıcak ve başka hikâyeleriyle birlikte, Bütün Hikâyeler (1967) adlı eserinin bir bölümü oldu. Oyun biçimine de sokularak önce İstanbul’da oynandı (1965).

• Roman üzerine Fethi Naci’nin değerlendirmeleri, İnsan Tükenmez (1956) ve Edebiyat Yazıları (1976) kitaplarındadır.

Teneke kitabı ana fikri

Bir Anadolu kasabasında, çeltikçi ağaların yönetmeliklere karşı gelerek ektikleri çeltik sıtmaya neden olur. İdealist ve genç kaymakam tüm tecrübesizliğiyle, sıtmaya tutulan kasaba halkı adına ağalarla mücadeleye girişir. Ancak kaymakam kasabadan, ardından teneke çalınarak sürülür. Teneke idealizm ile baskın güç arasındaki mücadelenin romanıdır.
"Teneke kuruluş halindeki milli edebiyatımızın nefis bir örneği."

Teneke kitabı öykünün öğeleri

a) Olay: Çeltikçilerin köylerindeki kaymakamlarla olan mücadelelerini anlatıyor.
b) Olayın Geçtiği Yer: Çukurova’nın bir kasabası.
c) Olayın Geçtiği Zaman: 1950’li yıllar.
d) Olaydaki Kişiler: Resul Efendi, Fikret Irmaklı, Murtaza Ağa, Mustafa Patır Patır, Kemal Taşan, Okçuoğlu Muş, Tata, Kürt Memed Ali , Zeyno Karı
e) Olayın Baş Kahramanı: Resul Efendi

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ÖDEV & BİLGİ DÜNYASI Haberleri