Temizlikle ilgili atasözleri ve deyimler

Temizlikle ilgili atasözleri ve deyimlerden örnekleri ve açıklamalarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Temizlik, çevresel ve bedensel olarak ikiye ayrılır. Maddi temizliğin sağlanması doğayı korumak, sağlığı korumak ve ibadetlerin yerine getirilmesi bakımından önemlidir. Böylece insanlar sağlıklı bir ortamda hayatlarına mutlu, huzurlu bir şekilde devam edebilirler. Bu nedenle temiz olmak, temiz kalmak, temizlik kurallarına uymak önemlidir.

Temizlik ile ilgili atasözü örnekleri

  • Temizlik imandandır.
  • Akan su yosun tutmaz.
  • Su akmayınca durulmaz.
  • Güneş giren eve doktor girmez.
  • Aslan yattığı yerden belli olur.

Temizlik ile ilgili atasözlerinin anlamları

Aslan yattığı yerden belli olur, bir kimsenin barındığı ve ihtiyaçlarını giderdiği yerin temizlik durumu kişinin karakter özellikleriyle doğrudan alakalıdır anlamına gelen bir atasözü olarak dilimize yerleşmiştir.

Yuvayı yapan dişi kuştur, evi idare etmesi gereken kadının en iyi şekilde evi temizlemesi, düzenlemesi ve kontrolü altında bulundurması ile ilgili olarak söylenen bir söz olarak dilimizde yerleşik hale gelmiştir.

Dost başa düşman ayağa bakar, insanlara hoş görünmek için temiz kıyafet giyilmeli ve daima düzenli olunmalı gerektiğini vurgulayan bir söz olarak dilimizde yerleşik hale gelmiştir.

Temiz iş altı ayda çıkar, doğru dürüst bir şekilde temiz halde yapılması gereken işlerin uzun sürdüğü ya da sürmesi gerektiği alamında gelen bir söz olarak dilimizde yerleşik hale gelmiştir.

Kalaylı bakır küflenmez, herkes tarafından temizliği bilinen kişiler ya da işler kolay kolay lekelenemez.

Temizlik ile ilgili deyimler

  • Sütten çıkmış ak kaşık gibi olmak
  • Kendini (birini) temize çıkarmak (çıkartmak)
  • Temize çekmek
  • Temize havale etmek

Temizlik ile ilgili deyimlerin anlamları

Bal dök de yala, bir yerin çok temiz olduğunu anlatan bir söz: Nuri, şöyle böyle ama teyzen çok temiz bir kadına benziyor. Evin her tarafına bal dök de yala. H. R. Gürpınar.

Silip süpürmek, evi, ortalığı temizlemek; ne var ne yoksa hepsini yemek: Büyükdere’den yanına bir sepet kiraz aldığı vakit, sandalda bütün kirazı silip süpürür. - S. Birsel.

Sütten çıkmış ak kaşık gibi olmak, temiz, saf olmak.

Toz almak, bir yerin tozunu temizlemek.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri