Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) dün gece internet sitesinden yaptığı duyuruda özel öğretim kursları ile temel liselerin kapanacağını duyurdu. Buna göre özel öğretim kursları 2019–2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacak.
Temel liseler ise 2018-2019 öğretim yılının sonunda yani bu yıl haziran ayında kapanmış olacak.
TEMEL LİSELERDEKİ 212 BİN ÖĞRENCİ HANGİ LİSELERE GEÇECEK?
Temel liseler dershanelerin dönüşüm sürecinde ortaya çıkan ara kurumlar oldu. İlk öğrencilerini de 2014-2015 öğretim yılında aldılar. Ancak bu liseler bir süre bulunuyordu. 2019 yılı öğretim yılı sona ererken bu liselerin özel okula dönüşmesi ya da kapanması gerekiyor. Kuruluş sürecinde bu kurumlar yasaya göre, taahhüt ettikleri kurumlara dönüşecek.
Bakanlık da yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde 5580 Sayılı Kanunda yapılan geçici düzenlemeyle açılan temel liseler de, 2018 – 2019 eğitim ve öğretim yılının sonunda Kanunda belirtilen süreyi tamamlayarak kapanacak. Bu nedenle temel liselere yeni öğrenci kaydı ve bursluluk sınavı yapılmayacak. “
TEMEL LİSELERDEKİ ÖĞRENCİLER NE OLACAK?
Temel liselerin sayısı 2017-2018 öğretim yılı istatistiklerine göre 972. Öğrenci sayısı ise 212 bin 227. Bu okullardaki öğretmen sayısı ise 21 bin 482. Yaklaşık 9 bine yakın da bu liselerde personel çalışıyor.
Peki bu liselerde okuyan 212 bin öğrenci ne olacak?
İşte bakanlık bu soruya da şu yanıtı veriyor:
“Bu okulların ara sınıflarında öğrenim gören öğrenciler, resmi ve özel ortaöğretim kurumlarına ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda nakil yapabilecek. Milli Eğitim Bakanlığınca, bu süreçte veli ve öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm tedbirleri almaya dönük çalışmalar yapılmaktadır. “
LGS PUANI YA DA SINAVSIZ LİSELERE GEÇECEK
Bu liselerde okuyan öğrenciler resmi ve özel liselere nasıl geçecek?
Eğer öğrenciler sınavla öğrenci alan liselere geçmek isterlerse Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) girmiş olmalı. Bu puan da geçmek istedikleri liselerin taban puanına eşit ya da daha yüksek olmak zorunda. Birçok özel okul da öğrencilerini LGS puanına göre aldığı için özel liseye gidecek öğrencilerin de bu okullardan birini tercih etmeleri durumunda LGS puanına sahip olmaları gerekiyor. 10 ve daha üst sınıflarda okuyan öğrencilerin ise TEOG puanına sahip olmaları gerek.
SINAVSIZ LİSELERE GEÇİŞLER NASIL OLACAK?
Sınavsız öğrenci alan liselere geçişlerde ise bakanlık bu öğrenciler için yeni bir düzenleme yapmak zorunda kalabilir.
Bu arada Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararına göre de temel liselerden diğer lise türlerine geçecek öğrencilerin belli dersleri almış ve başarılı olma zorunluluğu da bulunuyor.
ÖZEL OKULA DÖNÜŞEMEYEN TEŞVİKLERİ GERİ ÖDEYECEK
Eğer bu süre içerisinde özel okula dönüşemezlerse bu liseler aldıkları teşvikleri yani eğitim öğretim desteğini geri iade etmek zorundalar.2017-2018 öğretim yılında temel liselerde okuyan öğrenciler için 3 bin 960 TL teşvik veriliyor.