Teheccüd namazı ne zaman ve nasıl kılınır

Teheccüd namazı Efendimizin gece kalkıp kıldığı bir namazdır. Peki, Sünnet olarak kabul edilen bu namaz, ne zaman ve nasıl kılınır? İşte, teheccüd namazı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Gece namazı, yatsı namazından sonra, daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra kılınan nafile namazına denir. Eğer bir miktar uyuyup sonra kalkıp kılarsanız "Teheccüd" adını alır. Uyuyup kalkmadan olunursa teheccüd namazı hükmüne girmez.

Teheccüd namazı 2 rekattan 10 rekata kadardır. İki rekattan bir selam vermek iyidir.

Teheccüd Namazı nasıl kılınır

Teheccüd namazına başlarken “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edilerek başlanır.

Namaz 2 rekattan 10 rekata kadar çıkabilir. İki rekatta bir selam verilir. Namaz çift rakamlarla kılınması tavsiye edilmiştir.

Rekat aralarında hiç konuşmadan, bir şeyler yememe durumunda tekrar niyet etmek gerekmez.

Teheccüd namazı Peygamber Efendimizin gece kalkıp kıldığı bir namazdır. Efendimize vacip olan bu namaz bizler için ise sünnettir.

Tehhecüd Namazı ne zaman kılınır

Teheccüd namazı yatsı namazını kılıp uyuduktan sonra, kalktığınız zaman imsak vakti girmemişse kılabilirsiniz. Yani bir miktar uyumanız halinde yatsı namazından sonra, sabah namazı vakti girene kadar kılınabilir. İmsak vaktinin girmesiyle birlikte teheccüd namazı artık kılınmaz.

Teheccüd namazından önce veya sonra okunacak dua var mı

Yatsı namazından sonra, daha uyumadan veya çok az bir miktar uyuduktan sonra kalkıp kılınacak nafile namaza “gece namazı (salatü’l-leyl)” denir. Bir süre uyuduktan sonra, gecenin yarısından imsak vaktine kadar kalkılıp kılınırsa, bu namaza “teheccüd” denir. Teheccüd namazı, iki, dört, altı ve sekiz rekat olarak kılınır. Her iki rekatta bir selâm verilmesi daha faziletlidir.

Teheccüd namazı, Peygamberimiz (asm) için farz idi. Farz oluşu şu ayete dayanır: “Ey Muhammed! Gecenin bir bölümünde uyanıp, sırf sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere, teheccüd namazı kıl. Rabbinin seni Makam-ı Mahmud’a göndereceğini ümit edebilirsin.” (İsrâ, 17/79)

Teheccüd namazına diğer müminler de teşvik edilmiştir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz, “Her kim geceleyin uyanır, hanımını da uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılırlar.” buyurmuştur. (Ebu Davud, Salat, 307)

Peygamberimiz (asm), teheccüd namazı kılmak üzere geceleyin kalkınca şu duayı okumuştur:

Allah’ım sana hamdolsun sen göklerin ve yerin nurusun, tüm övgüler sana mahsustur. Gökleri ve yerleri ayakta tutan sensin, övülmeye layık olan sadece sensin. Sen göklerin ve yerin ve her ikisi arasındaki tüm şeylerin hayatlarını düzene koyansın. Sen gerçek ilahsın senin vadin de mutlaka gerçekleşecektir. Sana kavuşmak da mutlaka olacaktır. Cennet gerçektir. Cehennem gerçektir. Kıyamet muhakkak gerçekleşecektir. Allah’ım tüm irademi sana teslim ettim, sana inandım, sana güvenip dayandım ve daima sana yöneliyorum, senin verdiğin güç ve kuvvetle düşmanlarla mücadele ediyorum ve sadece senin hükmüne müracaat ediyorum. İşlediğim ve işleyeceğim gizli ve açık tüm günahlarımı bağışla. Benim kulluk yapacağım tek ilahım sensin senden başka ilah yoktur. (Tirmizî, Deavat 29; bk. Buhari, Teheccüd, 1)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri