Tedviren görevlendirme nedir

Tedviren atama, bir de idari uygulamada “tedviren atama” terimi kullanılmaktadır. Örneğin fakülte dekanı, anabilim dalı başkanı olarak bir profesör veya doçent bulamamış ise, bir yardımcı doçenti anabilim dalı başkanı olarak “tedviren” atamaktadır.

Mevzuatta "tedviren görevlendirme" şeklinde bir yöntem öngörülmeyen durumlarda, asılda aranan koşullara sahip vekil memur bulunmadığı hallerde, idarelerce hizmetin aksamadan yürütülebilmesi bakımından herhangi bir şekilde boşalmış veya boş bulunan bir göreve asılda aranan koşullara en yakın personel arasından tedviren görevlendirme yapılmakta ve idari görev bu şekilde yürütülmektedir. Dolayısıyla tedviren görevlendirme geçici ve istisnai durumlarda başvurulan bir yoldur.

TDK Tedviren ne demek, nedir

  • Yönetmekle görevli olarak
  • Kökeni Arapçadır

Bir göreve vekalet ile tedvir arasında ne fark var

Vekâletin yasal dayanağı vardır (657 sayılı Devlet Memurları Kanunun); Tedvirin yasal dayanağı yoktur (sadece 99 Seri Numaralı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde söz edilmiştir)

Vekil, asilde aranan şartların tamamına sahiptir; Tedvir eden asilin bazı şartlarına sahip değildir.

Vekâleten görevlendirilen memura (görevlendirmenin kurum içinden veya kurum dışından olma durumuna göre ve kadronun boş olup olmama durumuna göre) vekalet aylığı, ek ödeme farkı, zam ve tazminat farkı ödenmesi söz konusu olabilmekte; Tedviren görevlendirilen memura ise herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.

Tedvir uygulamasının dayanağı nedir

Anayasamızın 128 inci maddesi “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenleneceğini” amir bulunmasına karşın tedviren görevlendirme işleminin yasal dayanağının olmaması bu konuda tereddüt ve ihtilaflara yol açıyor.

657 sayılı Kanunda bu yönde bir hüküm olmadığı gibi, 375 sayılı KHK de de 2006/10344 sayılı BKK gibi personel düzenlemelerine ilişkin diğer düzenlemelerde de “tedviren görevlendirme” uygulamasına cevaz veren veya bu şekilde görevlendirilenlere bahse konu görevlendirme kapsamında ödeme yapılmasını gerektirir herhangi bir hüküm yer almıyor.  Bu durumda tedvir uygulaması tabiri caizse askıda kalıyor.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

HABERLER Haberleri