Tecvid kelimesi, sözlükte “bir şeyi iyi ve güzel yapmak, onu süslemek” gibi anlamlara gelir.
Dinî bir kavram olarak tecvid, harflerin çıkış yerlerine ve sıfatlarına uymak kaydıyla Kur’an-ı Kerim’i hatasız okumayı öğreten ilme verilen isimdir. Diğer bir deyişle tecvid,
Kur’an-ı Kerim’i Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ashabına okuduğu gibi adabına uygun bir şekilde doğru, düzgün ve güzel okumayı öğreten ilimdir. Tecvid ilminin konusu, Kur’an-ı Kerim’in Arapça olan harfleri ve kelimeleridir.
Tecvid ilmi, bilginin yanında pratik ve sanat yönü ön plana çıkan bir ilimdir. Bu nedenle tecvid ilmi, üzerinde alıştırma yapılarak kazanılacak bir yetenek olarak görülmüş ve Kur’an-ı Kerim’in ehlinden öğrenilmesi istenmiştir.
Tecvid ilminin gayesi, Kur’an-ı Kerim’i doğru ve güzel bir şekilde okumak suretiyle Allah Teala’nın (c.c) rızasını kazanmaktır.
Kur’an okumak, her Müslüman için bir gerekliliktir. Çünkü her Müslüman namaz kılmak, namazda da Kur’an-ı Kerim’den ezbere bildiği yerleri okumak durumundadır. Kur’an-ıKerim’in doğru ve düzgün bir şekilde okunması şarttır. Bizler de Kur'an'ı doğru ve düzgün bir şekilde okumak için çaba göstermeliyiz.
Allah Teala (c.c), Kur’an'ın ayet ve surelerinin Hz. Peygamber’e (s.a.v.) tertil üzere indirildiğini şöyle bildirmektedir:
“...Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle parça parça indirdik ve tane tane okuduk.”