Sert ve kırıcı olmayan, yumuşak, hoşa giden, gönül alıcı, okşayıcı, etkileyici, inandırıcı ve yerinde söylenmiş söz insanın hoşuna gider; bu söz en azgın kişinin bile inadını kırar, onu yumuşatır ve yola getirir.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır sözcüğünün Türk Dil Kurumu'na göre ‘Tatlılıkla, gönül okşayarak söylenen sözlerin en azgın düşmanı bile yola getirir’ anlamı çıkmaktadır.
Her insan tatlı dille söylenenlerden etkilenir. Gönül okşayarak ve tatlılıkla dile getirilen sözler ikna edilmesi mümkün olmayan en zorlu kişileri dahi istenilen noktaya getirebilmektedir. Gönül okşamak ve gönül alıcı sözler söylemek en zorlu düşmanı bile hizaya getirebilir. O yüzden tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır atasözü böyle zamanlarda söylenmektedir.
Yüce Allah (c.c.) biz insanlara sınırsız nimetler vermiştir, bunlardan biri de konuşma nimetidir. İnsanlar duygu ve düşüncelerini konuşarak karşısındakine aktarır. Konuşma ile insanlar kendi aralarında iletişim kurarlar. Bu sayede dostluklarımız gelişir ve kalıcı hâle gelir. Her konuda olduğu gibi, konuşmanın da birtakım edep ve nezaket kuralları vardır. Konuşurken karşımızdaki kişinin anlayacağı şekilde ve normal bir ses tonu ile yüzüne bakarak konuşmak, biri konuşurken sözünü kesmemek bunlardan bazılarıdır. Atalarımızın güzel bir sözü vardır ki konuşma ile ilgili nezaket kurallarının en önemlisini bize hatırlatır: “Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır.” Güzel sözlü kişiler, çevresindekiler tarafından sevilir ve takdir edilirler. Arkadaşları onunla konuşmaktan ve sohbet etmekten mutlu olurlar. Hiçbir kimse kaba ve kırıcı konuşan, karşısındaki insanın kalbini kıran kimselerle arkadaşlık etmek istemez, onlardan uzak durur.