Bilinenin aksine ilk yazılı tarih kuralları MÖ 2375 yılında Sümer hükümdarı Urgakina tarafından yapılmıştır. Urgakina Kanunları adı ile bilinir. Urgakina kanunları bugün ki kanunlar gibi değildir. Daha basit fakat doğrudan gündelik sosyal yaşamı ve özellikle ekonomik hayatı etkileyen kurallardan oluşur. Bir diğer özelliği bu kadar erken tarihte sosyal reformcu oluşudur. Şöyle ki, halkın üstünde ki din adamlarının etkisini kırmaya yönelik yeni düzenlemeler içerir.
Tarihte birçok devlet ve medeniyet kurulmuştur. Uygarlıklar daha çok Anadolu coğrafyasında etkili olmuştur. Kadim medeniyetlerin kurulduğu coğrafya olarak Anadolu, Medeniyetler Beşiği olarak bilinmektedir. Tarihte uygarlıkların kurulmasında ve gelişmesinde hukuk sistemleri etkili olmuştur. Hukuk, medeniyetlerin kurucu ve geliştirici sistemini oluşturur. Tarihte bilinen ilk hukuk kurallarını Sümerler oluşturmuştur. Sümer Kralı Urgakina’nın yazdığı kurallar devlet otoritesinin ve gücünün medeniyet olarak ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Mülkiyet, miras ve reform hakları ve insani ve beşeri ilişki ve faaliyetler hakları olarak taslak bir hukuk sistemi olan bu kurallar ilk olma özelliği bakımından tarihi bir değere sahiptir.
- Yazılı ilk hukuk kuralları Sümerler zamanında görülür.
- Sümer Kralı Urkagina, kötü idare sebebiyle meydana gelen yolsuzlukları, halkın huzursuzluğunu ve hoşnutsuzluğunu gidermek için bir adaletname hazırlamıştı.
- Urkagina, yaptığı kanunlarda önceki yöneticilerin rahiplerle birleşerek halkı sömürdüğünübelirtti.
- Urkagina düzenlemeler yaparak halkı rahatlatmaya çalışmıştır.
- Urkagina’nın yaptığı hukuk kuralları göz önüne alındığında hukuk kurallarına göre yönetilen ilk ülke Sümerlerdir.
- Sümerler kent devletleri kurmuşlardır.
- Kentlerin etrafı surlarla çevrilidir ve Ziggurat adında tapınaklar yapmışlardır.
- Tarihte ilk yazıyı Sümerler kullanmıştır.
- Gılgamış Destanı, Yaratılış Destanı, Tufan Destanı Sümerlerin en önemli edebiat ürünleridir.
- Karasabanı kullanmışlardır.
- Sulama kanalları yapmışlardır.
- 60 rakamına dayanan seksajismal sayı sistemini kullananmışlardır.
- Ayı 30, yılı 360 gün olarak hesapladılar.
- Gece ve gündüzü 12’şer saate böldüler.
- Bir yılı 12 ay olarak hesapladılar. Ay ve Güneş tutulmasını hesapladılar.