Talihi yar olmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Bu yazımızda sizlere Talihi yar olmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Talihi yar olmak deyiminin anlamı:

Bahtı açılmak, şansı gülmek, işleri yolunda gitmek.

Talihi yar olmak deyiminin hikâyesi:

Şans herkese gülmez. Kimi hayatta muradına erer, kimi eremez. Bazı insanlar hayata şanslı gelir. Her arzuları karşılanır, işleri yolunda gider, hiç sıkıntı çekmez. Bazıları da sıkıntılar içinde doğar, sıkıntılar içinde bu dünyadan göçer gider.  Allah kimine kahrından, kimine lütfundan verir. Kimine de hiç vermez.
Kanuni Sultan Süleyman’ın (1520 -1566) gözdesi, entrikaları ile tanınan ve Osmanlı sarayının güzel ve zeki sultanlarından olan Hürrem Sultan, kızı Mihrimah Sultan'ı, Sadrazam Rüstem Paşa ile evlendirmek ister. Mihrimah Sultan'ın nice yakışıklı yiğitler ve bahadırlar dururken Rüstem Paşa'ya layık görülmesi rakiplerinin hoşuna gitmez. Bu izdivacı engellemek isteyenler, Rüstem Paşa'nın cüzzamlı olduğunun söylentisini yayarlar. Kanuni, Rüstem Paşa'nın doktorlar tarafından muayene edilmesini ister.
Bu sırada Diyarbakır'da görevli olarak bulunan Rüstem Paşa, saray başhekimi ile hamama gider. Hamamda Rüstem Paşa'nın iç çamaşırında bit bulunur. Bunu gören hekim, cüzzam hastalığına yakalananların vücudunda bit yaşayamayacağına inandığı için, Rüstem Paşa'nın hasta olmadığına karar verir.
Sonunda Paşa ile Mihrimah Sultan evlenir. Böylece bu dedikodu da ortadan kalkmış olur.

         Kalender ahvalin eller ne bilsin,

         Talihi kendine yar olan gülsün.

         Ben dertliyim diyen yanıma gelsin

         Dert çekmeyen dertli yaşın silmedi.

                            Âşık Kalender, 20. Yy.


Deyim Nedir?

Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Daha fazla deyim için tıklayınız.

Deyimlerin Genel Özellikleri

Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EgitimSistem.Com Özel Haber

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Deyimlerin Anlamları Haberleri