Suyun deliklerden fışkırmasının sebebi, suyun deliklere uyguladığı basınçtır. Deneyde suyun plastik şişenin tabanına yakın delikten en uzak mesafeye, ağzına yakın kısmındaki delikten ise en yakın mesafeye fışkırdığını gözlemlediniz. Çünkü sıvılarda basınç, sıvının derinliği ile doğru orantılıdır.
Yaptığınız deneyde suyun deliklerden fışkırmasının sebebi, suyun deliklere uyguladığı basınçtır. Deneyde suyun plastik şişenin tabanına yakın delikten en uzak mesafeye, ağzına yakın kısmındaki delikten ise en yakın mesafeye fışkırdığını gözlemlediniz. Çünkü sıvılarda basınç, sıvının derinliği ile doğru orantılıdır. Şekilde verilen kaptaki K noktasının derinliği en fazladır. Bu nedenle K noktasındaki sıvı basıncı en fazladır. Bundan dolayı su, plastik şişedeki K noktasından en uzağa fışkırır. Şekilde verilen kaptaki M noktasının derinliği en az olduğundan M noktasındaki sıvı basıncı da en azdır. Bundan dolayı plastik şişedeki su, M noktasından en yakına fışkırır.
Sıvı basıncı, sıvının bulunduğu kabın şekline ve suyun miktarına bağlı değildir. Yandaki şekilde verilen K kabındaki su miktarı, L kabındaki su miktarından fazladır. Buna rağmen L kabındaki suyun kabın tabanına uyguladığı sıvı basıncı daha fazladır. Sıvı yoğunlukları sabit olduğunda derinliği fazla olan sıvının uyguladığı basınç en fazladır.