Suratı sirke satmak deyiminin anlamı:
Somurtmak, yüzünü asıp hoşnutsuzluğunu belli etmek. Asık suratlı, üzgün ve bezgin olmak.
Suratı sirke satmak deyiminin hikâyesi:
Yüzü gülmeyen dükkân açmasın, demişler. İşimizde ve insanlarla olan ilişkilerimizde güler yüzlü olmalıyız. Güler yüz, insanlar arasında dostluğu ve muhabbeti geliştirir. İnsanları birbirine bağlar. İlişkiler ve alışverişler daha sağlıklı olur.
Bir gün bir bal satıcısıyla sirke sancısı aynı pazarda yan yana tezgâh açmışlar. Bal satan adam çok mutsuzmuş. Kafasında kırk düşünceyle tezgâhının başında duruyormuş. Sirke satan ise çok güler yüzlü, sevecen bir insanmış. İkisinin tezgâhını başına gelenler sirke alıp gidiyormuş. “Mevsim turşu mevsimi de değil, niye herkes sirke alıyor? Neredeyse sirkenin fiyatına veriyorum taptaze balı, bana bakan olmuyor” diye hayıflanmış bal satıcısı.
En sonunda bu işin hikmetini merak edip sirke satıcısına sormuş. “Yahu kardeş, sabahtan beri yanında dikiliyorum, bir benim tezgâha uğrayan olmuyor. Fiyatı düşürdükçe düşürdüm, neredeyse sirkenin fiyatına bal veriyorum yine kimse gelmiyor. Herkes senin tezgâhının başına üşüşüyor. Allah aşkına söyle, bu işin sırrı ne?” Sirke satıcısı gülmüş. “Elin bal satıyor kardeşim ama yüzün sirke satıyor. Gelen müşteriye hoş davran, azıcık gülümse!” demiş.
İşte böyle, suratı asık, dudağı sarkık, yüzü ekşi insanlar için kullanılır bu deyim.
Her gün yüzüne baksam,
Suratı sirke satar
Dükkânı balla dolu
Suratı sirke satar
Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber