Skeptisizm (şüphecilik) ve dogmatizm felsefelerinin en önemli farklı, bilgiye ulaşma konusunda birbirlerinin tam zıttı iki farklı felsefi metoda sahip olmalarıdır. Kısaca skeptisizm, insan aklı ile mutlak bir bilgiye ulaşılamayacağını dolayısıyla bilgiye ulaşma sürecinin irdelenmesi gerektiğini savunurken; dogmatizm, önceden verili ve insanları hakikate ulaştıracak a priori ilkelerden ve onların kesinliğinden söz eder. Daha detaylı inceleyecek olursak:
- Skeptisizm, bilgiden şüphe edilmesi gerektiğini çünkü kesin ve doğru bilgiye (hakikate) asla ulaşılamayacağını savunur. Genel geçer bilginin varlığını reddeder. İnsanın her şeyin ölçüsü olduğunu yani bilginin göreceli ve değişken olduğunu savunur. Protagoras ve Descartes önemli şüpheci filozoflardır.
- Dogmatizm, insan aklı sayesinde hakikate yani değişmez ve varlığı sorgulanmaz bilgi ve değerlere ulaşılabileceğini savunur. Genel geçer, evrensel bilginin varlığını kabul eder. Bilginin Tanrıdan geldiğine inanılır. Sokrates, Platon, Aristotales temel dogmatik filozoflardır.