Sumak nedir, nasıl kullanılır

Sumak ağaçlarının boyu ortalama 3 metreyi bulabilmektedir, Antepfıstığıgiller ailesine mensup olan bu ağacın yaprakları, sonbaharda kırmızı renge bürünmektedir.

Boyunun normal ağaçlara göre fazla büyük olmamasından ötürü, çalı türü ağaç veya bodur ağaç olarak belirtilebilir. Normalde yaprakları yeşil ve çiçek kısmı koyu kırmızıdır. Çiçek kısmının dalı sert olduğu için, dikey olarak salkım şeklinde çıkar. Sarkan dalları ise; yere yakın salkımların aşağıya bakmasına neden olur. Çiçekleri kurutularak baharat olarak kullanılmaktadır. Birçok markette, aktarda ve baharatçıda bulunabilir.

SUMAK NEDİR?

Sumak Türk mutfağının çok kullanılan bir baharat çeşidi olarak biliniyor. Yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor.

Hemen hemen her toprakta yetişen bu otun toplamda 150 türü bulunmaktadır. Yalnızca iki çeşidi zehirsizdir. Ekşi tada sahip sumak, limonun olmadığı zamanlarda alternatif olarak kullanılır.

Sumak Nasıl Kullanılır?

Genelde baharat olarak salatalarda kullanılmaktadır. Tadının ekşi olmasından ötürü kullanıldığı bir yemekte veya salatada sumak olduğu kolay bir şekilde anlaşılır.

Sumak baharat harici çay olarak ta içilebilmektedir. Sumak çayı diğer bitki çaylarından farklı olarak öncelikle soğuk suya eklenip karıştırılır. Yarım litre su için 1 çorba kaşığı sumak yeterli olacaktır. İyice karıştırıldıktan sonra bu karışım orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayan sumak çayı, süzülerek servis edilir, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir. Bir baharat olmasından ötürü fazla tüketilmemeye dikkat edilmelidir, aksi halde midede bir takım problemlere neden olabilir. Sumak çayı ayrıca soğuk algınlığına bağlı olarak, boğazda yanma veya tahriş gibi durumlarda kekik ile karıştırılıp içilebilir.

Bir diğer kullanım yöntemi ise diş problemlerine karşı gargara yaparak kullanmaktır. Bilhassa diş eti kanamalarında çok etkili olduğu bilinmektedir. Bir miktar su içerisine sumak döküp karıştırdıktan sonra suyun renginin hafif eflatun rengine dönmesini bekleyin, sonrasında gargara yapmaya başlayabilirsiniz.

Sumağın Faydaları Nelerdir?

  • Sumağı birçok kişi yemek ve salatalarda kullanmaktadır. Ayrıca birçok hastalığa ve probleme iyi geldiği bilinmektedir.
  • Sindirim sistemine olan olumlu etkisi nedeniyle hazımsızlığa iyi gelmektedir.
  • Boşaltım sistemi üzerinde de olumlu etkileri vardır, ishale iyi gelir.
  • Ağız ve diş eti rahatsızlıklarına karşı iyi gelir.
  • Kan şekerini dengelediği için diyabet gibi hastalıkların tedavisinde önemlidir.
  • Birçok baharat gibi iştah açıcı özelliğe sahiptir.
  • Kanser hastalıklarında faydalıdır.
  • Kanı durdurabilme özelliğine sahiptir.

Enfeksiyonu önler

Sumak, vücutta enfeksiyona bağlı hastalıkları önleyici etkiye sahiptir. İltihaplanma, ateş, bronşit gibi birçok hastalığa iyi geldiği ve iyileştirme özelliği olduğu bilinmektedir. Soğuk algınlığı tedavisinde de kullanılan sumak, vücudun enfeksiyona bağlı hastalıklara karşı güç kazanmasını sağlar.

Karaciğer korur

Kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının en büyük nedeni yüksek koleseroldür. Sumak kolesterolün olması gerektiği seviyede kalmasını sağlar ve kan basıncını düzenler. Karaciğerin korunmasında önemli rol oynar.

Cilde sağlığında sumak önemlidir

Cilt sorunlarının tedavisinde de kullanılan sumak cilt rahatsızlıklarının veya oluşmuş yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Sumak yapraklarının deri döküntülü hastalıklara da iyi geldiği bilinmektedir.

Kadın hastalıklarının tedavisine yardımcı olur

Kadın hastalıklarının tedavisinde de sumak bitkisinin kullandığı bilinmektedir. Özellikle vajinal akıntı sorunlarında sumağın destek bir tedavi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Anne sütünün de artmasına yardımcı olan sumak kadın hastalıkları açısından faydalı bir bitkidir.

Adet düzensizliğini düzenler

Kadınların adet döneminde yaşadıkları ağrıların azalmasında sumağın etkisi olduğu bilinmektedir. Düzensiz adet yaşayan kadınların sumak bitkisinden faydalandıkları bilinmektedir.

Detoks etkisi yaratır

Vücuttaki zararlı toksinlerin atılması insan sağlığı için çok önemlidir. Vücuttan atılması gereken toksinler ve atıklar sumak tüketimi sayesinde kolaylaşır. Zararlı toksinlerin düzenli sumak tüketerek vücuttan atıldığı bilinmektedir.

İdrar sökütürücüdür

Sumağın idrar söktürücü özelliği vardır. Vücudun idrar üretimine yardımcı olur ve vücuttan atılması gereken toksit maddelerin atılmasını sağlar. İdrara çıkarken yaşanan sorunlara da çözüm olduğu bilinen sumak, ağrılı idrar ve mesane iltihapına iyi gelir. Bağırsak şikayeti olanların sıkça tercih ettikleri sumak bitkisi dolaşım problemi yaşayanların sıkça tükettikleri bir besindir. Bağırsak işlevlerini ve hareketlerini düzenleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Düzenli kullanımda sindirim ve dolaşım sistemini düzenler.

Solunum sorunlarını giderir

Sumak, göğüs ve solunum yolları hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılır. Uzmanlar tarafında da önerilen sumak bitkisi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Tedavi edici özelliği vardır

Kanı arındırmaya yardımcı olan sumak vücudun yenilenmesinde büyük rol oynar. Kan dolaşımını ve kanı arındırmak için etkisi olduğu bilinen sumak düzenli tüketildiğinde tedavi edici özelliği ortaya çıkmaktadır.

Sumağın Zararları Nelerdir?

Öncelikle her çeşidi tüketilmemelidir, bazı türleri zehirlidir. Her baharat gibi fazla kullanılması durumunda bağırsak ve midede bir takım problemlere neden olabilir. Yine fazla tüketim sonucunda kabızlık ve dışkı sırasında yanma meydana gelebilir. Tansiyon hastaları, hamileler ve emziren anneler sumak kullanırken dikkatli olmalıdır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Sağlık Haberleri