Sultan III. Mehmed’in Yaşamı
Sultan III. Mehmed, Osmanlı Devletine 1595 ila 1603 yılları arasında padişahlık yapmış ve Osmanlı Devletinin 13. padişahıdır. Soyu Osmanlı hanedanı olan Sultan III. Mehmed’in babası Sultan 3. Murad ve annesi Safiye Sultan’dır. Sultan III. Mehmed 26 Mayıs 1566 tarihinde tarihinde Manisa şehrinde dünyaya gelmiş ve 21 Aralık 1603 tarihinde İstanbul şehrinde vefat etmiştir. Saltanatı 8 yıl sürmüştür. Sultan III. Mehmed’den sonra tahta Sultan I. Ahmed geçmiştir. Sultan III. Mehmed Duraklama Dönemi padişahlarındandır. Sultan III. Mehmed’in lakabı Adli’dir.
III. Mehmed’in Padişahlık Öncesi Dönemi
III. Murad ile Osmanlı denizcileri tarafından kaçırılıp köle edilmeden önceki adıyla Sofia Baffo olan aslen Venedikli Safiye Sultan’ın oğludur. İsmi, II. Mehmed’e benzemesi için, büyük dedesi I. Süleyman tarafından konmuştur. Şehzadeliğinde İbrahim Cafer Efendi ve Pir Mehmed Azmi Efendi gibi devrin tanınmış alimlerinden tahsil ve terbiye görmüştür. 1583’te Manisa sancağı valiliğine tayin edilmiş, 1595’te babası III. Murad’ın vefatı üzerine Osmanlı tahtına çıkmıştır.
III. Mehmed’in Saltanatı
Sultan III. Mehmed’in yaptığı seferlerin, fetihlerin ve muharebelerin isimleri şöyle;
- Avusturya ve Eflak Seferleri
- Eğri Kalesi’nin fethi
- Haçova Muharebesi
- Kanije Kalesi’nin Fethi ve Kanije Savunması
III. Mehmed’in Diplomatik İlişkileri
Safeviler ile ilişkiler
Safevîler, 1590 yılında imzalanan ve 13 yıl süren antlaşmayı bozmuştu. Şah I. Abbas, Osmanlı Devleti’nin Avusturya ile savaş halinde olmasını fırsat bildi. Ferhat Paşa Antlaşmasıyla kaybettiği toprakları geri almaya çalışan Safevîler, Osmanlı Devleti’ninAnadolu’da çıkan Celali İsyanlarından uğraşmasıyla zayıf düşmesinden de yararlanarak 25 Ağustos 1603’te Osmanlılara savaş açtılar. Şah Abbas Tebriz ve Revan’ı aldı. Safevi Devleti yeniden güçlenmişti. Safevîler ile savaş devam ederken III. Mehmed 38 yaşında vefat etti. Kabri, Ayasofya’da kendi türbesindedir.
Annesi Fars kökenli olan Şah I. Abbas Safevîleri giderek İranlılaşmaya doğru sürükledi ve diğer bir Türk devleti olan Osmanlıların onlarla yaptıkları savaşlar sonuçta Azerbaycanve Anadolu Türklerini bir kez daha bir araya gelmemek üzere ayırdı.
III. Mehmed’in Mimari Çalışmaları
İmar konusunda çalışmalar yaptıran Sultan III. Mehmed, süt annesi Halime Hatun adına Gölmarmara Halime Hatun Camii ve Külliyesi’ni, ayrıca validesi Safiye Sultan adına da Yeni Valide Camii ve Külliyesi’ni yaptırdı. Bundan başka birçok camiyi tamir ettiren Sultan III. Mehmed, Yeni Camii’nin de temelini attırdı.
III. Mehmed’in Vefatı
Bir gün saraya dönerken yolda karşılaştığı bir meczub, “56 gün sonra gelecek kazadan kurtulamazsın. Gafil olma padişahım” demiştir. Bu olay Üçüncü Mehmed’i derinden etkiledi. Padişah yemeden, içmeden kesildi ve 21 Aralık 1603’te kalp krizi geçirerek öldü.
III. Mehmed’in Ailesi
-
III. Mehmed’in Eşleri
- Handan Sultan (Asıl adı: Helen) – I. Ahmed ve Şehzade Selim’in Annesidir.
- Fûldane Valide Sultan – I. Mustafa’nın Annesidir.
III. Mehmed’in Erkek Çocukları
- Şehzade Mahmud (Babası III. Mehmed tarafından 7 Haziran 1603’de boğdurtuldu)
- Şehzade Selim (1580 – 1604)
- Şehzade Cihangir (1581 – 1596)
- Şehzade Mehmed (1587 – 1603)
- I. Ahmed (bir sonraki padişah)
- I. Mustafa
- Şehzade Yahya
III. Mehmed’in Kız Çocukları
- Hatice Sultan (1590- ?)
- Ayşe Sultan (1598 – ?)