Tüpsüz inilebilecek maksimum derinlik 30 metredir. 30 metreden aşağısına inecekler muhakkak tüp ile dalmaları gereklidir. Yüksek basınca maruz kalacağımız bir derinlikten hızlıca su yüzeyine çıkmaya başladığımızda, derin suya göre kendini ayarlayan bedenimiz tersi bir etki ile karşılaşır yani basınç şiddetli bir şekilde düşer. Hızlı bir şekilde değişen basınç farkından dolayı vurgun yemek denilen olay gerçekleşir.
Ani bir şekilde su yüzeyine çıkıldığında basınç ile büzülen vücut içi gazlar, azalan basıncın etkisiyle genleşir. Bu genleşme sonucu azot gibi gazlar, damarlarda hayati hasarlara sebebiyet verebilir.
Suya dalma ile beraber basınç artmaktadır. Artan basıncın etkisi ile vücut içerisinde erimiş halde bulunan azot gazı basıncın azalması ile beraber gaz haline geçer. Bu sebepten ötürü, doku ve kan damarlarının içerisi kabarcıklar ile dolmaya başlar. Bu kabarcıklar, damarlarda tıkanıklıklara sebep olur. Böylece hastaların vücut içindeki kan akışı engellenir. Bu duruma acil müdahale yapılmazsa doku kaybı ortaya çıkar.