Su oluşurken 1 g hidrojenle 8 g oksijen birleşir

Su oluşurken 1 g hidrojenle 8 g oksijen birleşir. 2 g hidrojen ile 8 g oksijenden 10 g su elde edilebilir mi bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bu kanun Joseph Proust tarafından ortaya konulmuştur. Bu kanuna göre; bir bileşiği oluşturacak olan her elementin kütleleri arasında belli bir oran vardır. Bu oran değiştirilemez ve elementlerin yüzdeleri her zaman aynı alır.

Hayır, 10 gr su elde edilmez. 9 gr su elde edilir, 1 gr hidrojen artar.

Bir bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında sabit ve değişmeyen bir oran vardır. Buna sabit oranlar kanunu denir. Yani bir bileşikte bulunan elementler hep aynı oranlarla birleşir.

Soruda verildiği gibi su oluşurken 1 gr hidrojen ile 8 gr oksijen birleşir. Bu hep aynıdır. 1'e 8 oran vardır. Bu oran değişmez. 1 gr hidrojen 8 gr oksijenle birleşince su oluşur. 2 gr hidrojen olduğunda bunun 1 gramı artar.

Bir başka ifadeyle 2 gr hidrojenle 8 gr oksijen bir araya gelirse; 9 gr su + 1gr hidrojen elde edilir.

Soruda su bileşiğini oluşturmak için gerekli olan su ve hidrojen oranları verilmiştir. Sabit oranlar kanununa göre bu oranı değiştiremeyiz yani 2 gram hidrojenin su bileşiğini oluşturabilmesi için 16 gram oksijene ihtiyacı vardır. Bizim sadece 8 gram hidrojenimiz olduğu için sadece 1 tane su oluşturabiliriz.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri