Su Kirliliği; nüfusun, sanayinin ve şehirleşmenin hızlı bir şekilde artışı su kirliliğine yol açar. Su kirliliğinde insan faaliyetlerinin etkisi büyüktür. Lağım suları, fabrika atıklarının sulara karışması suların kirlenmesine neden olur.
Su kirliliği arttıkça insan sağlığı da tehdit altına girer. Bunu önlemek için öncelikle su israfının önüne geçilmelidir. Bunun dışında sanayi atıklarının ve evsel atıkların kontrollü şekilde atılması, doğada zor parçalanan deterjan gibi maddelerin kullanımının azaltılması, gübre ve kimyasal ilaçların kontrollü bir şekilde kullanılması gibi önlemlerin de alınması gereklidir.
Su kirliliği nedenleri
Son yıllarda su tüketimine hiç dikkat etmiyoruz, dikkat etmediğimiz gibi kirlenmesine de göz yumuyoruz. Bunun için bir çaba harcamıyoruz. Çok fazla kullandığımız deterjanlar, sabunlar, kimyasal temizlik malzemeleri, yanmış yağlar, kontrolsüz atıklar suların kirlenmesine neden oluyor. Kirlenen suların görüntüsü ve kokusu değişiyor. Bir dönem İstanbul Haliçten kötü kokular yayılıyordu su temizlenince bu kokular bir nebzede azaldı. Kirlenen su çeşitli hastalıklara da neden olabilir.
Su kirliliği sonucunda deniz besin zinciri ortadan kalkmaya başlar ve kirlenen denizlerde yaşayan canlıların ölmesi kötü kokularında başlangıcı olur. Soluduğumuz havanın %70’sini suda yaşayan canlılar olan planktonlar üretir. Yani su hayattır suyun azalması demek oksijenin azalması ve hayatın sona ermesi demektir.
Suyun Kirliliğinin Nedenleri
- Sanayi atıkları
- Kimyasal atıklar ve arıtması olmayan sanayi kuruluşları
- Denize atılan çöpler
- Denizde petrol arama çalışmaları
- Madencilik
- Gemilerin yakıt tüketimi
- Küresel Isınma
- Kimyasal gübreler ve böcek ilaçları
- Bilinçsiz şehirleşme
- Su tasarrufu ve temizliği konusunda bilgisizlik
- Radyoaktif atıklar
- Hayvansal atıklar
Su Kirliliğinin Sonuçları
Su kirliliği önlenmediği zaman bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Eğer bu sonuçların önüne geçmezsek ilerde içecek su bile bulamayabiliriz.
- Su kirlilikleri yaygın bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.
- Suda yaşayan canlıların soyu tükenebilir ve canlıların toplu ölümleri rotaya çıkabilir.
- Tarımda sulama suyu eskisi kadar temiz olmadığından artık ürünler çok kaliteli olmayacaktır.
- Hayvanlar kirli su ile beslenince hastalıklara yakalanıp ölebilirler ve hayvanların gelişimleri olumsuz etkilenebilir. Ayrıca su kirliliği hayvanların yok olmasına da neden olabilir.
- Doğada ve suda ekolojik denge bozulabilir.
- İçme suyundaki azalmayla insanlar kuraklık ile karşı karşıya gelebilirler.