El fırıldağı olarak da tanımlanan stres çarkı, özellikle 7-15 yaş arası çocukların elinden düşmüyor. Tüm dünyada salgına dönüşen stres çarkı ABD’nin bazı eyaletleri, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde öğrencilerin dikkatlerini dağıttığı gerekçesiyle yasaklandı. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı ya da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ailelere yönelik bir uyarı ya da yasak kararı yok. Peki bu oyuncak gerçekten çocuklar için zararlı mı?
Psikolog Tanju Sürmeli, stres çarkının dönen bir obje olduğu için özellikle dikkat bozukluğu ve tekrarlayıcı davranışları olan çocuklarda daha büyük etkiler yaratacağına dikkat çekti. Oyuncağın derste dikkat dağınıklığına neden olabileceğini belirten Sürmeli, “Zararını hafife almamak gerekir. Stresi azaltmıyor, dikkati dağıtıyor. Bazı ülkelerde yasaklandıysa mutlaka bir bildikleri vardır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın gerekli araştırmayı yapması gerekiyor. Türkiye’de de yasaklanmalı” dedi.
Stres çarkının bazı ülkelerde yasaklanmasının haklı bir gerekçe olduğunu belirten pedagog Gülten Demirdöven ise ailelere uyarıda bulundu. Demirdöven “Stres çarkı öğrencilerin dikkatini dağıtıp transa geçiriyor. Ancak bu bir ticari sektör olduğu için yasaklanacağını düşünmüyorum. Bu sene stres çarkı, geçtiğimiz yıllarda pembe panter, örümcek adam vardı. Bunlar oyun sektörünün kurduğu kumpaslar. Aileler dikkatli olmalı” diye konuştu.
STRES ÇARKI FİYATLARI NE KADAR
Stres çarkının orta kısımın merkezinden parmağınızla tuttuğunuzda içi bilyelerle dolu mekanizma dönmeye hazır bekliyor. Göbek kısmından sıkı tutarak diğer parmaklarınız ile ucuna vurduğunuzda stres çarkı dönmeye başlıyor. Ustaların saatte 700 km/h ile döndürebildiği bu çark 5 dakikaya kadar potansiyel enerjisiyle turuna devam edebiliyor. Stres çarkının fiyatı ortalama 6-7 liradan başlıyor, ışıklıları 40-50 TL’den satılıyor.
ÜÇ ÜLKEDE YASAKLANDI! - STRES ÇARKI HANGİ ÜLKELERDE YASAKLANDI?
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı eyaletler, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde çocukların dikkatinin dağılmasına yol açtığı gerekçesiyle stres çarkı kullanımı yasaklandı. Uzmanlar, okullarda stres çarkının kullanımının artması nedeniyle yasakladıklarını açıkladı.Stres çarkının Türkiye'de yasaklanıp yasaklanmayacağına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. Fakat zararları göz önünde bulundurulması nedeniyle Türkiye'de stres çarkının yasaklanması bekleniyor. Konu ile ilgili gelişme olması durumun haberimizin detayından öğrenebilirsiniz.STRES ÇARKININ ZARARLARI
Uzmanlar, stres çarkının çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite, ankisiyete ve otizm sorunları yaşayan çocuklarda dönüş hareketinden ötürü kaygıyı azalttığını belirtse de gözalıcı renklerin dikkatleri dağıttığını söylüyor