En eski çağlardan beri yapılan spor hem vücudumuzun hem de beynimizin sağlıklı olmasını ve formda kalmasını sağlar. “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.” atasözü, sporun beden ve ruh sağlığı açısından önemini ifade eder. Spor; hoşça vakit geçirmek, fizik ve zihin sağlığını korumak, sosyal ilişkiler kurmak veya yarışmalarda mücadele etmek amacıyla yapılan fiziksel aktivitelerdir.
Düzenli ve tempolu bir şekilde yapılan fiziksel aktiviteler kan basıncının düzenli olmasını sağlar ve vücut sağlığını korur. Spor yapmak, enerji harcanmasını da sağladığı için stresi azaltır, duygularımızı da olumlu yönde etkiler. Sürekli yapılan spor, diyabetten obeziteye kadar birçok hastalığın önlenmesinde de önemli rol oynar.
Vücut kaslarının gelişimi için yapılan spor, beynimizi de olumlu yönde etkiler. Beynin gelişmesi ve güçlenmesi için spor faaliyetlerinin yanında problem çözme, bulmaca çözme, satranç oynama ve yabancı dil öğrenme gibi etkinliklerde de bulunmak gerekir.
Spor, insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Çünkü kişinin sağlıklı olmasını, kendisini geliştirmesini ve yenilemesini sağlar. Sporun sosyalleşme sürecindeki olumlu etkileri ise bireyler ve toplumlar arasında birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşlik duygularını geliştirerek dünya barışına olumlu katkılarda bulunmasıdır. Spor sosyolojisi alanında bilimsel çalışmaları teşvik eden toplumlar, insanların sosyalleşme sürecini daha etkin bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar