Yumurta ve sperm hücre çekirdeklerinin birleşerek yeni bir hücre oluşturmasına döllenme adı verilir. Döllenme sonucu oluşan yeni hücreye zigot denir. Zigot, anne rahminde gelişerek bebeği meydana getirir. Bu şekilde, bir canlıdan kendine benzer yeni bir canlı oluşturmasına üreme denir. İnsanda üremenin gerçekleşebilmesi için babanın “n” kromozomlu sperm hücresi ile annenin “n” kromozomlu yumurta hücresinin çekirdeği bir araya gelir. Oluşan zigot “2n” kromozoma sahip olur. Bu nedenle bebek bazı özellikleriyle annesine, bazı özellikleriyle de babasına benzer. Çünkü hücrelerindeki kalıtsal maddenin yarısı babasından, diğer yarısı da annesinden gelmiştir.
Sperm (erkek üreme hücresi), yumurta (dişi üreme hücresi), zigot, embriyo ve yavru, eşeyli üreme sürecinin birer parçasıdır.
Sperm ve yumurta optimal koşullarda birleşir ve yumurtanın döllenmesiyle zigot adını verdiğimiz hücre meydana gelir. Büyüme ve gelişmeden mitoz sorumlu olduğu için onun yardımıyla bu döllenmiş hücre zamanla büyüyerek embriyo ;ve en sonunda bebeğe/yavruya dönüşür.