İkinci dönemin başlaması ile birlikte evlerde eğitim öğretim gündemi belirgin bir şekilde kendini hissettirmeye başladı. Bozulmuş uyku düzeni ve biyolojik saati yeniden ayarlandı. Özellikle ilköğretim birinci kademede öğrencileri olan aileler, bu konuda biraz daha dikkatli olmalı. Birinci dönemle alakalı olarak yapılan tüm değerlendirmeler, sadece tecrübe olarak kaldı. Geriye dönük hiçbir değişiklik yapılamaz. Ailelerin çocukları ile yapacağı yeni eğitim ve öğretim gündemli görüşmelerinden hep bundan sonraya odaklanmak durumunda. Geçmişte kalmanın ailelere ve çocuklarına hiçbir faydası olmayacaktır.
Önümüze Bakmalıyız
Öncelikle eğitim ve öğretim gündemli bir aile toplantısı yapmanın çok ciddi faydası olacaktır. Bu toplantılarda kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmelidir. Kısa vadeli hedefler neler olabilir: Haftalık ders çalışma saatlerinin ve hafta içi ve hafta sonu programının belirlenmesi. Aylık hedef olarak kitap okumalar, test çözmeler ve projeler yerleştirilmelidir. Yazılı takvimin belirlenmesi ile birlikte son haftaya bırakmadan bir çalışma disiplini sağlayarak düzenli çalışma ile birinci dönemdeki notlar yukarıya doğru çekilmelidir.
İkinci dönem, öğrencileri bekleyen tehlike uzun gibi algılanan kışın ardından baharın gelmesi ve iklimin etkisiyle tam planların uygulama aşamasında motivasyonun bozulması. Ders çalışma düzenini sağlamış olan öğrenci, bu düzeni zor sağlayabilir ama çabuk vazgeçebilir. Aileler ve öğrenciler buna dikkat etmeli. Şubat ayı sonrasında mart ayında öğrenciler hep hazırlıksız yakalanmıştır. Ara karne görüşmelerinde "Daha çok çalışacağım" sözü sanki unutulmuştur.
Güven, takibe engel teşkil etmez
Sınavlara hazırlanan 8. sınıf ve 12. sınıf öğrencileri hem okul hem de sınavlara hazırlık temposunu iyi ayarlama adına düzenlerini bozacak sebeplere kulak tıkamalıdır. Havaların ısınması, çalışma temposu düşen arkadaşlar ve sürecin sona doğru yaklaşması, öğrencinin çalışma temposunu etkileyebilir.
Sınavlara hazırlanan öğrencinin velisi olmak, özen ve takip isteyen bir durumdur. Aileler SBS, YGS ve LYS'ye hazırlanan öğrencileri her halükârda takip etmelidir. Güven, takibe engel teşkil etmez. Eğer öğrencimizden ikinci dönemde daha çok çalışacağı ile ilgili bir söz almışsak, her durumda bunu ailenin en önemli gündemi yapmak gerekir. Akademik başarının bu kadar öne çıktığı zamanımızda evde bir ortak kitap okuma saati ve birlikte mümkün olduğu kadar çok kahvaltı ile de bunu desteklemeliyiz. Aileler sakin ve dingin bir liman olarak evlerini dizayn ederlerse çocuklar da o limanda sağlıklı ve verimli saatler geçirebilirler.
"İkinci dönem adına daha çok ders çalışacağım" diyen öğrencinin başarısını yukarıya çekmek için iyi bir teşvikçi olması gereken anne-baba, çocuğu ödülle motive etmemelidir. Mevcut halinde daha iyiye tüm gidişleri görmeli ve süreci onaylamalıdır. Akademik başarı beklerken sosyal başarıyı göz ardı etmemeli, çocuklarının sosyalleşmesine katkıda bulunma adına çocuklarını sosyal hayata taşımalı, kendini müzikle, sanatla ve sporlar da ifade etme şanslarını oluşturmaya çalışılmalıdır.