1. Proje Ekibini Oluşturma: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma projenizi bireysel olarak yapabileceğiniz gibi grup olarak da yapabilirsiniz. Grup olarak hazırladığınız projeyi uygulamak daha kolay olacaktır. Sınıf arkadaşlarınızla gönüllülük esasına dayanarak aranızda 3-4 kişilik gruplar oluşturunuz.
2. Projenin Konusunu Seçme: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma proje konusunu, toplumun ihtiyacı olan ve toplumsal birlikteliğin oluşmasına katkı sağlayan bir konuda seçmeye gayret ediniz. Bu konuda aklınıza gelen fikirleri not alınız.
3. Projenin Sloganını Belirleme: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma projesi için etkileyici bir slogan seçimi, projenin amacına ulaşmasında önemli bir role sahiptir. Grup olarak kendinize bir slogan belirleyiniz. Bu sloganı okulunuzun panolarına, çevrenizdeki uygun yerlere asarak okuldaki diğer öğrencilerin ve çevrenizdekilerin de sloganınızı görmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede okulda ve çevrenizde bulunan kişiler de projenizin başarıya ulaşmasına katkı sağlayabilirler.
4. Projeyi Uygularken Yapılacakları Belirleme: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma projenizi uygularken yapacaklarınızı not alınız. Bunu yapmanız projenizi uygularken planlı hareket etmenizi sağlayacaktır.
5. Projeyi Uygulama: Sosyal yardımlaşma ve dayanışma projenizi uygularken yapacaklarınızı ve belirlediğiniz aşamaların hepsini, belli bir zaman dilimi içinde uygulayınız.
6. Projenin Sonucunu Yazma: Projeyi uyguladıktan sonra bir sonuç raporu yazınız.
Aşağıdaki örnek çalışmayı inceleyiniz.
1. Proje Ekibini Oluşturma: Ahmet, Sinan, Başak ve Fatma bir araya gelerek proje ekibi oluşturdular.
2. Projenin Konusunu Seçme: Grup üyeleri proje konusunu seçerken aşağıdaki fikirleri not aldılar.
- Okulda “Kitap Değişim Kulübü” kurabiliriz. Okuduğumuz kitapları okula getirecek ve bu kitapları okumayan arkadaşlarımıza 15 günlüğüne ödünç vereceğiz. Zamanla kulübün üye sayısını ve kulüpte dağıtılan kitap sayısını artırmaya çalışacağız.
- Yakın çevremizde yaşayan bakıma muhtaç yaşlıları belirleyeceğiz. Bu kişileri ayın belli dönemlerinde ailemizle birlikte ziyaret edeceğiz.
- Oyuncak toplama kampanyası düzenleyeceğiz. Topladığımız oyuncakları yakın çevremizde bulunan anaokullarından birine göndereceğiz.
Grup üyeleri birbirlerinin fikirlerine saygı göstererek ortak bir karar verdiler. Kararlarını şu şekilde açıkladılar:
Okulumuzda oyuncak toplama kampanyası düzenleyecek ve yakın çevremizde bulunan anaokullarından birine topladığımız oyuncakları göndereceğiz.
3. Projenin Sloganını Belirleme: Grup üyeleri projenin sloganını “OYUNCAKSIZ ÇOCUK KALMASIN!” olarak belirlediler.
4. Projeyi Uygularken Yapılacakları Belirleme: Grup üyeleri projelerini uygularken yapacaklarını aşağıda verildiği gibi belirlediler.
- Okul müdürü ve öğretmenlerimize anaokullarına oyuncak gönderme projesi tasarladığımızı anlatarak onlardan bizlere yardımcı olmalarını isteyeceğiz.
- Belirlediğimiz sloganı görsellerle destekleyip bir proje posteri hazırlayacağız ve bu posteri okul idaresinin uygun gördüğü yere asacağız.
- Toplanan oyuncakların temiz ve kullanılabilir olmasına dikkat edeceğiz. Temiz olmayanları ailelerimizin yardımıyla evimizde temizleyeceğiz. Toplanan oyuncakları kolilere koyacağız.
- Oyuncak kolilerini öğretmenlerimizin belirlediği anaokullarına kargo yardımıyla göndereceğiz.
5. Projeyi Uygulama: Grup üyeleri projeyi aşağıdaki gibi uyguladılar.
- Okul müdürüne giderek projemizi anlattık. Kendisi bize böyle bir proje hazırladığımız için teşekkür etti ve bu konuda yardımcı olacağını söyledi.
- Belirlediğimiz sloganı da kullanarak proje posteri hazırladık. Hazırladığımız posteri okul idaresinin uygun gördüğü yerlere astık ve diğer arkadaşlarımızın da projeden haberdar olmalarını sağladık. Okuldaki sınıfları ziyaret ederek projemiz hakkında onları bilgilendirdik ve onlardan bize destek vermelerini istedik.
- Topladığımız oyuncakların temiz olmalarına özen gösterdik. Kirli olanlarını evlerimize götürerek ailelerimizin yardımıyla temizledik.
- Proje boyunca edindiğimiz oyuncakları kolilere koyduk.
- Öğretmenlerimiz oyuncakların gönderileceği anaokulunu belirledi ve okul müdürümüz anaokulunun yetkilisiyle iletişime geçti.
- Oyuncak kolilerini, belirlediğimiz anaokuluna kargoyla yolladık.
6. Projenin Sonucunu Yazma: Grup üyeleri sonuç raporunu aşağıdaki gibi yazdılar. Projemiz amacına uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Anaokulu yetkilisi Selim Bey, bize telefon açarak kolilerin onlara ulaştığını ve oyuncakların çocuklara dağıtıldığını bildirdi. Oyuncaklara kavuşan çocukların çok mutlu olduklarını, hem kendi adına hem de çocuklar adına teşekkür ettiğini söyledi. Biz de adlarını bilmediğimiz, yüzlerini görmediğimiz çocukların bizim gönderdiğimiz oyuncaklarla oynadıklarını her hatırladığımızda çok mutlu oluyoruz.