Türkiye’de 52 milyon, tüm dünyada ise 3.4 milyar aktif sosyal medya kullanıcı var. İnsanlar her anlarını sosyal medyada paylaşıyor ve sosyal medyada geçirdikleri vakit de her geçen gün artıyor.
Sosyal medya, bilgi paylaşımı, arkadaşlık, iyi vakit geçirme, eğlence gibi amaçlarla kullanılsa da pazarlama, tanıtım, dolandırıcılık gibi yöntemler için de kullanılıyor. Bu durum sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönlerinin araştırılmasını zorunlu kılıyor.
Sosyal Medyanın Olumlu Yönleri
Sosyal medya her türlü bilgi paylaşımına açık bir platform. Bu nedenle hemen her gün ihtiyacımız olan veya olmayan her türlü bilgiye sosyal medya sayesinde ulaşabiliyoruz.
Sosyal medya paylaşımları ile arkadaşlarımızın sevinçlerine ortak olabiliyor, onların hayatlarındaki değişikliklere ortak olabiliyor, iletişimimiz kuvvetleniyor.
Sosyal medya sayesinde acil durumları kısa sürede bir çok kişiye ulaştırabiliyoruz. Mesela bir hastanın kan ihtiyacı olduğunda bunu duyurabiliyor, bir vefat haberini kısa sürede bir çok kişiye ulaştırabiliyoruz.
Gerek ülke gerekse de dünya gündemiyle ilgili bir çok habere kısa sürede sosyal medya vasıtasıyla ulaşabiliyoruz. Bu bize geniş bir haber ağı sağlamakta.
Sosyal medyada yer alan olumlu, pozitif paylaşımlar da insanlara güç verebiliyor. Mesela bir kanser hastasının kanseri nasıl yendiğini paylaşması, aynı hastalığa sahip kişilere umut desteği olabiliyor.
Sosyal Medyanın Olumsuz Yönleri
Sosyal medya her türlü bilgi paylaşımına açık bir platform olduğu gibi yalan yanlış bir çok bilginin de paylaşılabildiği bir platform. Sahte, uydurma bilgiler, insanları yanlış yönlendirip hata yapmalarına neden olabiliyor.
Sahte hesapların arkasına sığınan bazı kötü niyetli kişiler, diğer insanlara kolayca hakaret edebiliyor. Bu da birçok sosyal soruna neden olabiliyor. İnsanların arasındaki bağa, toplumun birlik ve beraberlik duygusuna zarar verebiliyor.
Sosyal medya aynı zamanda dolandırıcıların da tercih ettiği bir alan. Sahte hesaplar, sahte internet siteleri ile bu kişiler, “Hediye kazandınız, Devlet aidatlarınızı geri ödüyor” gibi yazılarla insanların dikkatini çekip kurdukları sistem ile banka şifreleri, adres gibi kişisel bilgilere kolayca erişip, insanları mağdur olmasına sebep olabiliyorlar.
Ayrıca sosyal medyanın aşırı kullanımı, özellikle genç yaştaki insanların gerçek sosyal hayattan kopmalarına, gittikçe daha mutsuz ve öz güvensiz olmalarına neden olabiliyor.
Sosyal medyanın olumlu ve olumsuz yönlerinden etkilenmek tamamen kullanıcının elindedir. Sosyal medya bilinçli kullanıldığı zaman elbette fayda sağlayacaktır. Fakat bilinçsizce, gerçek hayatın odağına konduğu zaman faydadan çok zarar getirmesi kesindir.