Sorumluluk ne demektir, kişinin yerine getirmesi gereken yükümlülükleri olarak tanımlanabilir. Allah (c.c.), insanı sorumluluk sahibi bir varlık olarak yaratmıştır. İnsan, öncelikle Allah’a (c.c.) karşı kulluk sorumluluğuyla yükümlüdür. İnsanın Allah’a (c.c.) karşı sorumluluğu, kendisine ve çevresine karşı sorumluklarını da içerir.
Sorumluluk sahibi genç bir sahabi olan Hz. Esma’yı (r.a.) tanıyalım:
Hz. Esma (r.a.), Peygamberimizin sadık dostu Hazreti Ebû Bekir’in (r.a.) kızı, müminlerin annesi Hz. Aişe’nin (r.a.) kız kardeşidir. Aynı zamanda Abdullah ve Urve gibi iki büyük âlim ve şehidin annesi, dünyadayken cennetle müjdelenen Zübeyir bin Avvam’ın da eşidir. O, İslam’ın ilk dönemlerinde Müslüman olmuş, son nefesine kadar da İslam’a hizmet etmiştir. (Gazel, 2014: parag.1.)
Hz. Esma (r.a.), kendisinden başka babası, dedesi, oğlu (Abdullah) ve kocası sahabi olan nadir şahsiyetlerdendir. Resûl-i Ekrem’e (s.a.v.) çok yakın olan bir aileye mensup bulunduğu için kültürlü ve itibarlı bir ortamda yetişen Esma (r.a.), İslâmiyet’i en iyi anlayan ve yorumlayanların hemen ilk sıralarında yer almaktadır. (Yardım, 1995: parag. 9.)
Hz. Muhammed’in (s.a.v.), insanları İslam’a davet ettiği dönemde, Mekkeli erkeklerden, çağrısına ilk kulak veren Hz. Ebû Bekir’dir (r.a.). Onunla birlikte ailesi de İslam’ı kabul etmiş, sonrasında Peygamberimizin (s.a.v.) en büyük yardımcısı ve destekcisi olmuştur. En küçüğünden en büyüğüne kadar Hz. Ebû Bekir ailesinin, Peygamberimize (s.a.v.) inancı ve bağlılığı hep farklı olmuştu. Babası İslam’ı kabul ettiğinde yaşı henüz küçük olan Esma (r.a.), Peygamber sevgisini ondan öğrenmişti. (Gazel, 2014: parag.3.)
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) çağrısına ilk yanıt verenlerden Esma (r.a.) ve ailesi, büyük bir sorumluluk örneği sergileyerek her koşulda Allah’ın elçisinin (s.a.v.) yanında yer alıp İslam’a hizmet etme şerefine nail omuşlardır.