Sona kalan dona kalır atasözünün anlamı

Sona kalan dona kalır, yapılacak bir işi hemen yapmayıp geciktiren kişi zarar eder. Örneğin bir şeyden birçok kimse yararlanacaksa daha önce davrananlar seçer, seçer alırlar; geriye döküntüleri kalır. Belki de hiç kalmaz.

Sona kalan dona kalır anlamı şu şekilde :

Bir işin yapılmasında geç kalan, zamanını kullanamayan kimse istediği şeyi elde edemez.

Yapılacak bir işi hemen yapmayıp geciktiren kimse zarar eder. Örneğin bir şeyde birçok kimsenin çıkarı varsa ve herkes ondan yararlanmak istiyorsa daha önce davrananlar istediklerini seçer, alırlar. Geriye sadece döküntüleri kalır yada hiç kalmaz.

TDK'ya göre bu atasözünde, kaçırılan fırsatların bir daha ele geçmeyeceği anlatılır. Bu nedenle bir işte başarılı olmak isteyen kişiler o işi zamanında yapmalıdır. Aksi takdirde hiçbir plan gerçekleşmez. Başarılı olmak için hızlı hareket etmeli ve rakiplerin önüne geçmelidir. Ancak bunu yaparken aceleci davranmak da olumsuz sonuçlara yol açabilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

ÖDEV & BİLGİ DÜNYASI Haberleri