Ödev cevabı kısaca,
Temel anlamı ile sömürülen ülkelerdeki kaynakların ve potansiyel iş gücünün sömüren ülkelere aktarımı olarak ifade edilebilecek sömürgecilik 19. yüzyılda zirveye ulaştı. I. Dünya Savaşı’na giden sürecin ana nedenlerinden birinin sömürgelerin paylaşılması kavgası olduğu günümüzde konuyla ilgilenen hemen herkesin hemfikir olduğu noktalardan bir tanesidir.
Sanayi devrimi ile ortaya çıkan büyük devletlerin zayıf ülkelerin yer altı ve yer üstü zenginliklerini ele geçirme düşüncesine sömürgecilik denir.
Sanayi İnkılabı ile birlikte üretim için ham madde ve üretilen mallar için pazar ihtiyacı artmıştır. Sömürge toprakları sanayileşen ülkeler için hem ham madde kaynağı, hem de pazar haline gelmişlerdir. Ayrıca Batı ülkeleriyle dünyanın geri kalanı arasındaki gelişmişlik ve teknoloji farkı iyice açılmıştır. Tren ve buharlı gemilerle ulaşımın kolaylaşması sömürge topraklarının askeri ve siyasi kontrolünü kolaylaştırmıştır. Böylece sömürgecilik yayılmıştır. Kısaca ham madde ve pazar arayışı sanayileşen ülkeler arasında sömürgecilik yarışının doğmasına sebep oldu.
Sanayi İnkılabı ile başlayan süreçte hammadde arayışı, pazar ihtiyacının giderilmesi ve silahlanma yarışının devam etmesi sömürgecilik faaliyetlerinin başlamasına neden olmuştur. Çünkü hammaddeye olan ihtiyacın çokluğu, doğal kaynakların yetersizliği ve maliyetin düşürülmesi gibi etkenler sömürgecilik faaliyetlerinin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu nedenle çıkan çatışma ve rekabet Birinci Dünya Savaşını hazırlayan en önemli faktörlerden birisi olmuştur.