Solunum yüzeylerinin genişliğiyle canlıların gelişme düzeyi arasında nasıl bir ilişki kurulabilir

Solunum yüzeylerinin genişliğiyle canlıların gelişme düzeyi arasında nasıl bir ilişki kurulabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ortamda bulunan oksijenin solunum organlarının yüzeyinden difüzyonla dolaşım sıvısına geçmesi dış solunum denir. Dış solunum sırasında dolaşım sıvısında bulunan, karbondioksit de solunum yüzeyinden difüzyonla dış ortama atılır. Dolaşım sıvısındaki oksijenin doku sıvısı ve hücrelere geçmesine ise iç solunum denir. İç solunum sırasında hücrelerde oluşan karbondioksit de dolaşım sıvısına geçer.

Oksijen ve karbondioksit tüm canlılardaki geçişleri sadece difüzyon ile gerçekleşir. Omurgasız hayvanlardan sünger ve sölenterler gibi basit yapılı hayvanların hemen her hücresi dış ortamla temas halinde olduğu için gerekli gaz alış verişi hücre zarından difüzyonla gerçekleşir. Diğer hayvanlarda ise deri, trake, solungaç veya akciğer solunumu görülür. Deri, solungaç, trake ve akciğer solunumunda bazı özellikler tüm canlılarda ortak olarak görülür. Bunlar; solunum yüzeylerinin ince, nemli ve geniş olması, gaz alış verişinin difüzyonla gerçekleşmesi ve trakeler hariç diğer solunum organlarının kılcal kan damarı bakımından zengin olmasıdır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri