Solunum sisteminde görev alan yapı ve organların her birinin yerine getirdiği görev ile yapısal özelliklerin ilişkisi nedir

Solunum sisteminde görev alan yapı ve organların her birinin yerine getirdiği görev ile yapısal özelliklerin ilişkisi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnsanların yaşamsal etkinliklerini sürdürebilmeleri için besine gereksinimleri vardır. Besinler organik (canlı kökenli) ya da inorganik olabilir. Organik besinler karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve vitaminlerdir. İnorganik besinler su ve mine­ral tuzlarıdır.

İnsanlar yaşamları için gerekli enerjiyi besinleri (karbonhidratlar ve yağları, zorunlu kalındığında proteinleri) oksijenle yakarak sağlar.

besin + oksijen -------> karbon dioksit + su + enerji

Hava ile alınan oksijenin dokulara kadar iletilmesi ve yanma sonunda oluşan karbon dioksit gazının vücuttan dışarı atılmasına solunum ve bu olayı gerçek­leştiren organlara da solunum organları denir. Solunumun asıl amacı besinler­den enerji üretmek için gereken oksijeni hücrelere taşımaktır

İnsanda solunum sisteminin organları şunlardır:

Burun: Solunum sisteminin ilk kanalıdır. Burnun görevleri:

  • Soluduğumuz havanın koksunu alır.
  • Soluduğumuz havayı nemlendirir.
  • Soluduğumuz havayı vücudumuzun sıcaklığı kadar ısıtır.
  • Soluduğumuz havayı temizler.

Yutak: Yemek borusu ve soluk borusunun birleştiği yerdir. Yutak; soluduğumuz havanın soluk borusuna; yediğimiz lokmalarında yemek borusuna geçmesini sağlar.

Gırtlak: Gırtlak, soluk borusunun daha geniş olan üst kısmıdır. Gırtlak bölgesi boyun­da kolaylıkla ayırt edilebilir. Gırtlak kıkırdak halkalardan yapılmıştır. İçinde ses tellerini taşır. İçi, sümüksel bir zar ve titrek tüylü (silli) epitel doku ile örtülüdür.

Soluk borusu: Soluk borusu, yemek borusunun ön kısmında, yemek borusuna paralel uza­nan, uzunluğu ortalama 12 cm, enine çapı 2 cm olan bir borudur. Soluk borusu, yemek borusuna bağlanan kısmı hariç kıkırdak dokusundan oluşur. Soluk boru­sunun dış tabakasını oluşturan kıkırdak doku, üst üste oturmuş kıkırdak halkalar­dan oluşmuştur.

Akciğerler: Akciğerler, göğüs boşluğunda, kaburgaların meydana getirdiği göğüs kafesi­nin içinde bulunan süngerimsi yapıda olan bir organdır. Bir tanesi sağda, diğeri de solda olmak üzere iki akciğerimiz vardır. Sağ akciğer üç parçadan (3 loplu), sol akciğer ise iki parçadan (2 loplu) oluşur. Sol akciğerin iki loplu olmasının ne­deni, sol akciğerin alt kısmında kalbimizin yer almasıdır. Akciğerlerin üzerini iki katlı plevra denilen akciğer zarı sarar. İki zarın arası hava ve bir sıvı ile doludur. Zarın bir katı akciğerlere, diğer katı göğüs kafesinin iç yüzüne ve diyafram kası­na tutunmuştur.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri