İnsanlar arasında kültürel farklılıklardan kaynaklı pek çok sorun oluşabilir. Bir kültürde ayıp olarak kabul edilen bir hareket öbür kültürde ayıp olarak kabul edilmiyorsa bu iki kültür bireyler, toplumlar sayesinde etkileşime girdiğinde eğer iki tarafın karşı tarafın kültürü hakkında bilgisi yoksa o zaman sorunlar oluşabilir. Bir kültürde olmayan bir davranış, öbür kültürde çok önemli kabul edilebilir. İşte böylece, kültüründe o davranış olmayan insan oraya gittiğinde ne yapacağını bilemeyebilir.
- Taraflardan kültür seviyesi daha aşağıda olanın kendini yetersiz hissetmesi ve buna bağlı olarak karşı tarafa karşı kötü duygular beslemesi.
- Taraflardan kültür seviyesi diğerine nazaran daha yüksek olanın kendini karşısındaki insandan daha üstün görmesi ve ona bunu hissettirecek davranışlarda bulunması.
- Konuşulacak ortak konuların bulunamama ihtimali.
- Tarafların yaşayış farklılıklarından ve empati eksikliklerinden kaynaklı sorunlar.
- Siyasal, dini, ekonomik ya da sosyal bazı görüş farklılıklarının oluşu ve karşı tarafın bu görüş farklılıklarını doğal karşılayamıyor oluşu gibi bazı ciddi problemler ortaya çıkabilir.
İnsanlar her zaman bazı açılardan birbirinden daha aşağıda ya da daha yukarıda yer almışlardır. Bunu aşağı ya da yukarı diye ayırmasak dahi insanların arasında kültürel, maddi, manevi ya da daha aklımıza gelebilecek daha pek çok açıdan farklılıklar vardır.
Konu ne olursa olsun karşımızda bulunan insanla empati yapmalı ve bizim de bazı konularda ondan aşağı kalır yanlarımızın olabileceğini düşünmeliyiz. Ancak bu şekilde ortaya çıkabilecek olan sorunları en aza indirgeyebiliriz.