Sizce insanlar yaşadıkları yeri neden değiştirmek ister

Sizce insanlar yaşadıkları yeri neden değiştirmek ister, Göç sonucunda göç edilen ve göç alan yerlerde sizce ne tür sorunlar yaşanabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

1. Sizce insanlar yaşadıkları yeri neden değiştirmek ister? Bu konudaki düşüncelerinizi defterinize yazarak sınıfta paylaşınız.

Konut ve mesken ile ilgili nedenler

Ev değiştirme ya da taşınma konusunda bizi harekete geçiren nedenlerin en yaygını evin, apartmanın, sitenin ya da semtin koşulları oluyor. Burada gelir düzeyindeki veya konut fiyat/kiralarındaki değişiklikler ise ön plana çıkıyor. Daha uygun kiralı bir eve geçme eğiliminde olanların oranı daha yüksek bedele mal olmasına rağmen daha iyi şartlar sunan bir eve geçmek isteyenlerin oranından daha düşük. Diğer önemli bir taşınma motivasyonu ise kiracılıktan çıkıp kendi evinin sahibi olma arzusu.

Ailevi nedenler

Ana başlıklarımızdan ikincisi ailevi nedenler ile taşınma ihtiyacı ve gerekliliği hissedenler. Burada en büyük yoğunluk medeni durumdaki değişiklik. Evlenen çiftlerin önceliği ve yapılacaklar listesinin en üstelerinde yazan madde yeni bir ev bulmaktır, adı üstünde evlenmek. Ailelerin yanından veya tek başına yaşadıkları konutlardan birlikte yaşayacakları evlere geçen yeni evli çiftlerin ardından ailevi nedenlere bağlı taşınma ve konut değiştirmedeki en önemli etken çocuk sahibi olma. Bu uzun sürece dayalı bir taşınma etkisi de yaratabilir. Aileye yeni katılacak üyenin haberi ile birlikte oturulan konuta farklı bir gözle bakılmaya başlanır. Evlilik öncesi bunu planlayan çiftler bile yeniden bir değerlendirme yaparlar. İkinci bir çocuğun söz konusu olması ev değişikliği konusunu gündeme getirir. Çocukları bakımı için ailelere daha yakın oturma ihtiyacı, yatılı bir bakıcı ile çalışma gereksinimi, çocukların eğitimi için taşınma düşüncesi sırasıyla bu başlığın altını dolduran diğer nedenler.

Profesyonel nedenler

İşe bağlı taşınmalar ve konut değişikliklerini üçüncü ana grup olarak değerlendirebiliriz. Yeni bir iş bulma ya da işler arasında geçiş yapmak önemli bir taşınma kalemi. Özellikle İstanbul'da iş yerinin ve evin konumu her türlü iş değişikliğinde en önemli gündem maddelerinden biri. Haftalık 45 saat ve üstü çalışan insanların trafikte veya toplu taşımada 3 saatlik ve daha uzun zaman dilimleri geçiriyor olmaları birçoğu için kabul edilebilir değil. Bu nedenle çok yakın olmasa da daha rahat ulaşılabilir konumlara taşınma eğilimi sık görülen bir unsur. Yeni başlangıçlar, atanmalar veya yeni şehirlere geçmek nasıl taşınmak için bir nedense profesyonel hayatı bitirmek de öyle.

2. Göç sonucunda göç edilen ve göç alan yerlerde sizce ne tür sorunlar yaşanabilir? Sınıftaki arkadaşlarınızla paylaşınız.

Göç alan bölgelerde nüfus bir anda büyük oranda artar ve böylece nüfus artış hızı da bu bölgede artmış olur. Genellikle iş olanaklarının çok olduğu yerlere erkekler göç ettiğinden dolayı göç alan yerlerde erkek nüfus oranı artarken göç veren yerlerde ise azalır ve dolayısıyla göç veren yerlerde erkek iş gücü sıkıntısı yaşanmaya başlar. Göç alan bölgelerde nüfusun hızlı bir şekilde artması nedeni ile insanlar yerleşmek için plansız konutlar inşa etmeye başlarlar ve bunun sonucunda da çarpık kentleşme meydana gelir.

Göç alan bölgelerde göçlerden önce sanayi tesisleri kent dışında ve insanların yaşam alanlarından uzakta, güvenli yerlerde yer alırken göçlerden sonra kent dışına yerleşimler artar ve sanayi tesisleri kent içine gelmiş olur. Göç alan bölgelerde nüfus arttığından dolayı yol, su, elektrik ve benzeri gibi alt yapı hizmetleri yetersiz kalmaya başlar. Göç alan bölgelerde alt yapı hizmetleri yetmediğinden dolayı zamanla sel, heyelan gibi doğal afetler ve sağlık sorunları her gün daha da artmaya başlar. Göç alan kentsel bölgelerde hızlı nüfus artışı ile birlikte trafik sorunları meydana gelir ve trafik kazaları ile can ve mal kaybı da artar.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri