İnsan akıl ve irade sahibi bir varlıktır. O, evren, varlıklar ve olaylar üzerinde düşünerek Allah’ın varlığını ve birliğini kavrar. Kendisini ve bütün evreni yaratan Allah’la iletişim kurmaya ihtiyaç duyar. Dinimize göre insan Allah’la; dua, ibadet, tövbe ve Kur’an okuma yoluyla iletişim kurabilir.
İnsanlar, manevi olarak yaratıcıyla bir iletişimin içine girmek isteyebilirler. İslam dininde bunun bir yolu bulunmaktadır. Allah ile iletişim kurma anlamına gelen dualar ve ibadetler bulunmaktadır. İnsanlar, Allah ile iletişim kurabilirler. Bunun için Kur’an-ı Kerim okumak ve dua etmek gerekir. Kur’an-ı Kerim okumak Allah ile konuşmak anlamına gelir.
1) Dua: Dua eden insanla Allah arasında aracılık edecek hiçbir vasıta bulunmaz. Yüce Allah, yarattığı insana dua vasıtasıyla, kendisiyle doğrudan iletişim kurma olanağı vermektedir. Kişi, dua etmek suretiyle Allah’a olan sevgi ve bağlılığını ifade eder. İç dünyasını ve ruhaniyetini kendi ifadeleriyle Yaradan’ına açar.
2) İbadet: Dinimizde ibadete büyük bir önem verilir. İnsanın yaratılışının temel amacının Allah’a inanıp ibadet etmek olduğu belirtilir.
3) Tövbe: Tövbe; insanın hatalarından dolayı ya da işlediği bir günahtan ötürü pişmanlık hissetmesi ve bir daha aynı yanlışları tekrarlamamaya karar vermesi sonucunda Allah’tan bağışlanmasını istemesidir. Dinimizde tövbeye büyük bir önem verilir. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de bu konuyla ilgili bazı ayetler bulunur. Bunlardan birinde, “Ey iman edenler! Samimi bir tövbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabb’iniz sizin kötülüklerinizi örter…” buyrulur.
4) Kur’an Okuma: Yüce Allah tarafından gönderilen son İlahî kitap Kur’an-ı Kerim’dir. Kutsal kitabımız, Allah’ın bizlere yönelik emirlerini, yasaklarını ve öğütlerini içermektedir. Ayrıca Kur’an’da ahiret, cennet, cehennem, peygamberler, melekler, ibadetler ve kutsal kitaplar hakkında da bilgiler verilmektedir. Kur’an okuyan insan, Allah’ın bu konularla ilgili verdiği bilgileri ve öğütleri doğrudan öğrenme imkânı bulur.