Sıvıların ve gazların basıncı iletme özelliklerinin teknolojideki kullanım alanlarına farklı örnekler araştırınız

Sıvıların ve gazların basıncı iletme özelliklerinin teknolojideki kullanım alanlarına farklı örnekler araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı bir rapor hâline getirerek sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Sıvıların ve gazların basıncı iletme özellikleri vardır ve bu özellikler günümüz teknolojisinde çokça kullanılmaktadır. Bilhassa sıvıların bu özelliğinin kullanımı teknolojide çok yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır. Otomobillerdeki fren sisteminin çalışması sıvıların basıncı iletme özelliği sayesinde gerçekleşir.

Söz konusu özellik soğuk hava depolarındaki araçlarda da kullanılır. Buralardaki yük taşıma araçları pistonların içindeki sıvılara uyguladıkları basınçla bu işlevlerini yerine getiriler. Sıvıların basıncı katlayarak iletebilmeleri sayesinde bu makineler büyük yükleri kaldırabilir. Bu sayede küçük bir kuvvet uygulanarak büyük işler yapılabilir. Sıvıların bu özelliği olmasaydı bu yüklerin kaldırılması ya da arabanın bir dokunuşumuzla durması mümkün olamazdı.

Gazların basıncı iletme özelliklerinin teknolojide kullanımı sıvılar kadar yaygın değildir. Gazların bu özelliği kullanılarak parfüm, tüp gaz gibi maddeler üretilir. Küçük kutulara basınçla doldurulan gaz ufak bir dokunuşumuzla dışarı çıkar ve bu şekilde kullanımı gerçekleşir.

Bununla ilgili bir deney yapalım derseniz düz ve parlak bir yüzeyi bezle siliniz. Bu yüzeyin üstüne ardında bir naylon örtün. Bu bir poşet de olabilir. Bu durumda göreceksiniz ki naylon yüzeye yapışarak burada sabit olarak kalacaktır. Bu yüzey ile poşet arasında kalan havanın basıncı sayesinde gerçekleşecektir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri