Sıvılarda olduğu gibi açık havanın kaldırma kuvveti olduğunu biliyoruz peki kaldırma kuvveti nelere bağlıdır

Sıvılarda olduğu gibi açık havanın kaldırma kuvveti olduğunu biliyoruz peki kaldırma kuvveti nelere bağlıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir yumurtayı su dolu bir kaba koyalım. Yumurta ilk durum da suda batar. Suyun içine bir miktar tuz atalım. Son durumda suyun özkütlesi artacağından yumurta suda yüzer. Bu sonuçlara göre, kaldırma kuvvetinin cismin batırıldığı sıvının özkütlesine bağlı olduğu anlaşılır. Kaldırma kuvveti:

1. Cismin sıvıya batan hacmiyle doğru orantılıdır.
2. Cismin bulunduğu sıvının özkütlesiyle doğru orantılıdır.

Kaldırma kuvveti, gazların ve sıvıların içine giren yahut da girmeye çalışan cisimlere uygulamış olduğu kuvvettir. Uçurtmanın havada uçabilir durumda olması, geminin suyun üzerinde yüzebilmesi kaldırma kuvveti sayesinde gerçekleşmektedir.

 Başka bir tabirle katı bir cismin akışkan içerisine tamamıyla veya kısmen batırıldığı takdirde cisim üzerine akışkan tarafından yukarıya doğru dikey bir kuvvet etki eder. Ortaya çıkan kuvvete kaldırma kuvveti denir.

Kısaca kaldırma kuvveti nelere bağlıdır

Kaldırma kuvveti ile alakalı olarak en fazla merak uyandıran bir başka ve önem barındıran konu kaldırma kuvveti nelere bağlıdır sorusunun yanıtı olmaktadır.

Kaldırma kuvvetinin matematiksel nitelikteki modeli bir başka ifadeyle formülü özünde kaldırma kuvvetinin bağlı olduğu değişkenleri özetliyor:

F kaldırma = V batan d sıvı g

Cismin sıvının içine batan hacminin artması durumunda kaldırma kuvveti artış gösterir. Plastik bir topu suyun içine bastırmanız durumunda, topu daha çok batırdıkça suyun topu yukarıya doğru daha fazla ittiği görülür.

Sıvının sahip olduğu özkütlesi arttıkça kaldırma kuvveti de artış gösterir. Denizde yüzmek havuzda yüzmekten daha kolaydır. Bunun sebebi ise tuzlu suyun özkütlesinin, saf suyun özkütlesinden (havuzda bulunan su tam olarak saf su olmasa da) daha fazla olmaktadır.

 Yer çekimi ivmesinin artması durumunda kaldırma kuvveti de artmaktadır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri