Etken maddesi sıvı olan ilaçlardır. Şurup, ampul gibi türleri vardır. Sıvı formdaki ilaçlar karışım hâlindedirler. Bu karışımların çoğu ise çözelti veya bileşenlerinden bir kısmı çözücüde çözünmüş karışımlardır.
Bir ya da birden fazla maddenin çözücü içerisinde çözünme-siyle oluşan homojen karışımlara çözelti (solüsyon) denir. Çözeltilerin ilaç endüstrisinde önemli bir yeri vardır. Çünkü ilaçların büyük bir kısmı çözelti şeklindedir. Çözeltiler homojen oldukları için her kullanımda eşit miktarda alınabilirler, vücuttaki emilimleri daha kolaydır ve özellikle çocuklarda kullanıma daha uygundur.
Çözeltilerin avantajlarının yanında önemli bir dezavantajı ise dayanıklı olmamalarıdır. Çözeltiler mikroorganizma üremesi için uygun bir ortamdır.
Sıvı ilaçlar
Solüsyon; ilacın etken maddesinin su, bitkisel yağ ya da başka bir eriticide eritilmesiyle hazırlanmış şeklidir. Göz, kulak, burun solüsyonlara örnek verilebilir.
Süspansiyon; Katı hâldeki ilaçların bir sıvı içinde tam çözünmeden bulunduğu sıvı ilaçlardır. Çökelek oluşturduğundan kullanılmadan önce mutlaka çalkalanmalıdırlar.
Tentür; Bitkisel ve hayvansal kaynaklı ilaçların, alkol ya da eterdeki tendürdiyot gibi çözeltisidlr.
Ekstre; Bitkisel maddelerin su, alkol ve eter gibi sonradan uçurulabilen bir ya da birkaç eritici ile karıştırılıp sonra eriticinin uçurulmasıyla elde edilen ilaç şekilleridir.
Şurup; Yüksek miktarda (% 60 dan fazla) şeker içeren sıvı ilaç şekilleridir. Fazla şekerli olduklarından içerisinde bakteri ve mantarlar üreyemez.
Losyon; Deriyi korumakla ya da ağrıyı giderme için cilde uygulanan solüsyon, süspansiyon ya da emülsiyon şeklindeki ilaçlardır.
Süt; Magnezyum sütü gibi erimeyen ilacın süspansiyonudur.
Aerosol; Özel eriticiler içinde hazırlanan ve solunum yoluyla kullanılan ilaç şekilleridir.