Yılların eğitimcisi ve iki çocuk büyütmüş ve okutmuş bir veli olarak sınavlardaki stres ve yaşananları en iyi anlayanlardan biriyim. Hem yaşadım, hem gördüm, hem de halen yaşamaktayım. İlk öğretmen olduğum bir köyde hali vakti yerinde olamayan, ancak başarılı olan oğlunu il dışında bir yere gönderdi. Çocuk aldığı eğitim sonucunda sınavda başarılı olamayınca çocuk kendini asarak canına kıydı.
25/06/2016 tarihinde İstanbul İli, Kadıköy İlçesinde faaliyet gösteren bir Özel Dil ve Konuşma Temel Lisesine gitmiştim. Saat 13:00 civarında telaşlı bir öğrenci okula geldi. Nüfus kimliğini kaybettiğini, çok aramasına karşın bulamadığını söyledi. Okul idaresi ve ben hemen sınav tarihinde açık olması gereken nüfus müdürlüklerini aradık. Nöbetçi dahi olsa nüfus müdürlüklerinden hiçbiri açık değildi.
Okuldaki kayıt evrakları arasından öğrencinin nüfus cüzdanı fotokopisini bulduk ve okulun mühür ve kaşesi ile tasdik edip sınav yerine gönderdik. Telefonla da sınava gireceği okul müdürlüğünü, ÖSYS bürolarını aradık. Hepsi nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaportun aslı olmadan sınava giremeyeceğini söylediler.
Şimdi ben bu sınavı yapan sorumlulara soruyorum. Okulun tasdik ettiği nüfus cüzdanı fotokopisi sınava girebilmek için neden kabul edilmiyor? Sınav günü nüfus müdürlükleri neden nöbetçi nüfus uygulaması yapmıyor.
Dikkatsizlik, dalgınlık ve kaza yaşanan bu ve bunun gibi olayların sonucunda başarılı bir öğrencinin bir yılı yanıyor. Bu çocuğun, ailesinin, öğretmenlerinin ve okulunun yaşadığı sıkıntı ve stresi düşünebiliyor musunuz?
Sayın yetkililer lütfen bu konulara dikkat edin. Bu ve buna benzer özensiz, dikkatsiz ve her türlü olasılığı düşünmeden yapılan sınavlarda katı uygulamalar sonucunda daha üzücü ve vahim olaylar olmasın.
Emekli Maarif Müfettişi