Öğrencilerimizin en fazla şikâyetçi oldukları konulardan biri da ders çalışmaya yoğunlaşamamaktır. Konsantre olmadan çalışma başında harcanan saatler, öğrenme adına kişiye pek bir fayda getirmezken; kişinin kendini vererek yaptığı bir saatlik çalışma, çok verimli olmaktadır. Konsantrasyon verimli çalışmanın anahtarıdır. Konsantre olmadan çalışma başında harcanan saatler, öğrenme adına kişiye pek bir fayda getirmezken; kişinin kendini vererek yaptığı bir saatlik çalışma, önemli bir konunun anlaşılmasını sağlayabilir.
Uzmanlar, çalışmaya yoğunlaşmak amacıyla kişinin iradesine yardımcı olmak için alınabilecek tedbirler arasında şunları saymaktalar. Çalıştığınız odanın düzensiz oluşu ya da odadaki nesnelerin sizi hayallere sürüklemesi böyle bir konsantrasyon bozukluğu oluşturabilir. Eğer problem, çalıştığınız mekândaki uyarıcılardan (fotoğraf, tv, bilgisayar vb) kaynaklanıyorsa odanızı bunlardan arındırmalısınız.
Ders çalışırken oturma biçiminiz bile konsantrasyonu etkiler. Örneğin yatarak çalışıyorsanız konsantrasyon problemi yaşayabilirsiniz. Beden kendini salacak, uyuşukluk ve uyku atmosferi baskın olacaktır. Bedensel problemler (açlık, susuzluk, rahatsızlık vb) gidermeye çalışmak konsantrasyonun yeniden düzenlenmesinde önemli bir yoldur.
Psikolojik problemleriniz, sizi derslerden alıkoyuyorsa derdinizi paylaşabileceğiniz, sizi rahatlatacak ve dertlerinize çözüm üretebilecek insanlarla diyaloga geçmenizde fayda vardır. Duygusal yoğunluk yaşayan arkadaşlarda da sıklıkla konsantrasyon problemiyle karşılaşabilirler. Her ne kadar gönül ferman dinlemese de bu sene dinlemesi gerekiyor. Hedefin yetersiz olması, hedefi uzak olarak görme ya da hedefe aşırı önem verme de konsantrasyonu bozabilir. Eğer potansiyeliniz seçtiğiniz hedefinizin çok çok üzerindeyse böyle bir problem yaşayabilirsiniz.
Motivasyonu yükseltmek için öneriler
Gerçekçi ve ulaşılabilir olan temel bir hedef belirleyin. Kısa süreli hedefler önemlidir, onlara ulaşmak da daha kolaydır. Küçük hedeflerde başarılı olmayı öğrendiğiniz zaman büyük hedeflere motive olabilirsiniz. Gerçekten neye ulaşmak istiyorsanız ona doğru yol almalısınız. İlgilendiğiniz konulara motive olmak daha kolaydır. Gerçekten istemiyor olduğunuz şeyleri, çok gerekmedikçe kendinize hedef olarak koymayın.
Mükemmeliyetçi olmayın
Kendinize saygınızı koruyarak hedeflerinize yaklaşmaya çalışın, sadece başarıya odaklanmayın. Gerçekten önemsediğiniz şeyler için risk almaya hazır olun. Başaramamak da bir öğrenme aracıdır. Hiç kimse hiçbir şeyi arada bir başarısızlıklar olmadan başaramaz. Her zaman her şey istediğimiz gibi gitmeyebilir. Önemli olan, düşmemek değil, düştükten sonra kalkıp yürümeye devam etmektir. Olumsuz sonuçlanan olaylara fazla odaklanmayın. Yapabildiklerinize ve yapabileceklerinize ağırlık verin. Küçük başarılar da, küçük hatalar gibi birikir ve büyür. Yolunda gitmeyen durumlar için, kendinizi de etrafınızdakileri de affedin. Yapabildikleriniz için kendinizi ödüllendirmek sürecin önemli bir parçasıdır. Bir sonraki hedefinize ulaşmak için motivasyonunuzu arttırır.
Ders çalışırken, kendinize güvenin ve sabırlı olun. Yapamamaya, yorulmaya, sıkılmaya tahammüllü olun. Bazen neyin işe yaradığını öğrenmekle, neyin işe yaramadığını öğrenmek aynı şeydir. Her öğrencinin çalışma stili ayrıdır. Kendinizi kalıplara sokmak yerine, size iyi gelen yöntemi anlamaya çalışın. Başkası istediği ya da zorladığı için değil, kendiniz için çalıştığınızda veriminiz artar. Bazen yaptığınız şeyin sizin için ne anlam ifade ettiğini kendinize hatırlatın. Bitirdiğiniz işler motivasyonunuzu ve ilginizi artırır. Her şeyi bitirmeyi hedef olarak belirlemek yerine adım adım yapmaya çalışın. Bir insanın sürekli çalışma isteği ile dolu olamayacağını ve motivasyonun düşebileceğini unutmayın. Kimi zaman çalışmak istememek doğaldır. Kendinizi her şeye karşı isteksiz hissediyorsanız, bir şeyleri sadece baskı ve zorlama ile yaptığınızı düşünüyorsanız, motive olamadığınız için akademik hayatınızda ciddi sorunlar yaşıyorsanız bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz.
Üniversite adayları sıkın dişinizi
Yılgınlıklarınız, yorgunluklarınız çok iyi anlıyoruz. Çoğunuzda bir an önce şu sınavlar gelse de bitse der gibisiniz. Ama ulaşmanız gereken de bir hedef var. İsteklere biraz ket vurmakta ve ödün vermekte sakınca yok! Çalışmaya test çözmeye devam. Unutmayın 2 milyona yakın arkadaşınız da aynı sıkıntılardan dertliler. Yalnız değilsiniz. Her aday aynı sorunlarla mücadele ediyor.
Puanlarınıza bakarak sürekli “olmayacak istediğim yeri kazanamayacağım” demek yerine, yetersiz puan aldığınız test ve sınavlarda hangi sorularda ve hangi konularda eksik olduğunuzun analizlerini yaparsanız daha sağlıklı olur. Konuları anlamadan soru çözmenin bir yararı olmaz. Konuları mutlaka öğrenmeye çalışın. Ama bol soru çözerek hem pratik kazanmanız hem de sınava antrenmanlı girmeniz gerçeğini de unutmayın.
Anlamadığınız konuları, çözemediğiniz soruları okulda ya da dershanenizdeki hocalarınıza sormaktan çekinmeyin. Gerçek sınava girmeden şu anki duruma bakarak “oldu ya da olmadı” şeklindeki yargıları doğru değil. Çalışmalarınız soru çözmeyi sürdürmelisiniz. Konuların çokluğuna bakarak ümitsizliğe kapılmanın bir yararı yok. Bunun yerine gerçekçi olup, kalan sürede halledebileceğiniz konuları saptayarak onların üzerine gitmelisiniz. Sınavda soruları % 70 normal – kolay – çok kolay sorulardan oluşuyor. Kaygılanmadan yapabileceğinizi sorulara odaklanın. Özveri çıtanızı bu yıla özgü yüksek tutmanız size şimdi sıkıntı gibi görünse de ilerisi için güzellikler kazandırır. Puanlar ve sonuçlar ne kadar düşük olursa olsun, pes etmeyin, savaşmaya ve mücadeleye devam edin. Gerçek sınavda her yaptığınızın karşılığını mutlaka alacaksınız.
Kazananlarınız, bu engeller karşısında pes etmeyenleriniz olacaktır.