Sınav dönemleri öğrencilerin en stresli olduğu anlar. Bu dönemlerde ya çok yiyerek kantarın topuzunu kaçırıyor ya da az yiyerek enerjimizi düşürüyoruz.
Sınav öncesi ve sınav günü yapılan doğru beslenme başarıyı da doğrudan etkiliyor. Stres ve heyecanın insan vücudundaki enerji tüketimini artırdığını ifade eden uzmanlar, protein içerikli beslenmenin daha etkili olacağını vurguluyor.
PROTEİN DENGEDE TUTUYOR
Şişli Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan, sınav öncesi karbonhidrat zengini besinlerle beslenmek yerine, protein içeren süt, yoğurt, peynir, et, balık tüketilmesini öneriyor. Tapan, “Protein mideyi daha geç terk edeceği için, doygunluk hissini arttıracak ve kan şekerini dengede tutacaktır. Tahıl grubu da oldukça önemlidir.” diyor.
UYANIK KALMAK İÇİN MEYVE YİYİN!
B vitamini içeren tahıl grubu ile A, E ve C vitamini içeren sebze meyve grubun uyanık kalmaya, uzun süre dikkati toparlamaya ve konsantrasyon sağlanmasına yardım ediyor.
7 ADIMDA BESLENME
1-Sınavdan önceki gün çok önemli. Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde dikkatli olunmalı.
2-Şeker miktarı çok yüksek besinler yerine yavaş yavaş şekere ̧ dönüşebilen tahıllar ve protein içeren besinler tüketilmeli.
3-Sınavdan 1 hafta önce Omega 3 alınmasına özen gösterilmeli. En iyi Omega-3 kaynağı balık, yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlardır. (ceviz, fındık, badem)
4-Şekerli besinler; cips, kuruyemiş ve gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze meyve, sebze veya kuru meyveler tercih edilmeli.
5-Kahve ve çok miktarda çaya dikkat. Başlangıçta uyarıcı etki yapabilir ancak daha sonra aşırı heyecan, sinirlilik ve huzursuzluk nedeni olabilir. Dikkatli tüketilmeli.
6-Sınav sabahı kahvaltısında süt, peynir, yumurta, birkaç dilim tam buğday unu ekmeği, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan besinlerden oluşan bir mönü bulunmalı.
7-Hiç denenmemiş besinlerden uzak duralım!
Sınavdan önce ne yenir, ne yenmez?
Sınav öncesi, düzenli ve verimli çalışmak kadar beslenmeye de dikkat edilmeli. Peki sınavdan önce ne yenir, ne yenmez?