KAYGIYI NASIL YENDİ?
Önceki yıl üniversite sınavına girmiş ve aşırı heyecan nedeniyle sınavda işlem hataları yapmış bir öğrencim vardı. Mevcut puanıyla girebileceği üniversiteler vardı ancak istediği üniversiteye girmek istiyordu. Bilgi düzeyi –yılın başında olmamamıza rağmen- iyi seviyedeydi. Aynı hatayı tekrarlamaması için sorunu kaynağını bulmaya çalıştık.
Fizyolojik durumun temelindeki psikolojik duruma indiğimizde, öğrencini kendisine güvenmediğini ve bu nedenle heyecanlandığını gördük.
Öğrenci, derslere tam olarak hâkim olmadığından, kendine olan güveni azdı. Ders çalışan bir öğrenciydi, bu nedenle eksikliklerini daha iyi tespit etmiş fakat tüm konuları yetiştirememişti. Durumunu bildiği için de sınavda heyecanı artmış ve birçok işlem hatası yapmıştı.
Öncelikle öğrenciye derslerine düzenli ve yeterli miktarda çalışırsa kendisine olan güvenini tekrar kazanacağını ve kaygıyı yenmede en önemli silahın bu olduğunu anlattım. Ayrıca, üniversite sınavının riske atılmayacak kadar önemli bir sınav olduğunu, bu nedenle deneme sınavlarında heyecanını gözlemledikten sonra –eğer ihtiyaç duyarsak- farklı bir tedavi uygulayacağımızı söyledim.
Öğrenci, verilen programa uydu ve hiçbir deneme sınavında aşırı heyecan yaşamadı. Konulara hâkim olduğu için zamanı doğru kullandı. Çalışmasını arttırdıkça heyecanının azaldığını gördü. Gerçek sınavda da herhangi bir sorun yaşamadı. Ve istediği üniversiteye girmesini sağlayacak bir puan aldı.
Bu örnekte de görüldüğü gibi çözüm yine aynı adreste: Çalışmak. Yeterli miktarda ve düzenli olarak.