Bu durumda yapılması gerekenin panik duygusunu rafa kaldırıp harekete geçmek olduğunu söyleyen Doğru Cevap Eğitim Kurumları Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım, sınav için son düzlükte yapılması gerekenleri anlatıyor.
Eksiklerinizi belirleyin
Ne için ve ne zaman olduğu fark etmeksizin bir işe plan yaparak, eksikler ve ihtiyaçlar belirlenerek başlanır. Ne, ne kadar eksik, neye ihtiyacınız var ve bunları yapmak için yeterli zamanınız var mı? Bu soruların cevapları aslında planın giriş kısmını oluşturur. Eksikleri ve ihtiyaçları belirledikten sonra artık zamanı planlayabilir ve kendinize günlük ve bir program hazırlayabiliriz.
Plan olmadan asla!
Plan yapmak sadece dersler için değil tüm hayatımız boyunca her işimiz için geçerli bir prensiptir. Hayatımız boyunca mutlu bir yaşam ve başarılı bir iş hayatı için plan yapmak alışkanlık haline gelmelidir. Plan yapmak bize zamanı doğru kullanma imkanı sunar. Zaman çok kıymetli bir hazinedir ve doğru kullanılmalıdır. Sınava ne kadar süre kalırsa kalsın her zaman plan ve buna bağlı bir program çerçevesinde çalışmak gerekir.
Kendinize iyi bakın
Başarılı bir sınav performansı için planlı olarak ders çalışmak ve soru çözmek kadar önemli olan bir başka şey de kişinin kendisine hem fizyolojik hem de duygusal açıdan iyi bakmasıdır. Sağlıklı beslenme kurallarına uygun olarak beslenmeli, belli bir düzende ve yeteri kadar uyumalı ve spor yapmalısınız. Bunun yanında olumlu düşünmekten asla vazgeçmemeli, olay ve durumları, yaklaşmakta olan sınavı olumlu düşüncelerle algılamalısınız. Olumsuz düşüncelerin bir işin başarılmasına katkısı olmadığı gibi olumsuz etkileri olduğunu unutmamalı, olumlu düşüncelerin ise sizi başarıya ulaşma konusunda cesaretlendireceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Biyolojik saatinizi koruyun
Beslenme, uyku, spor, ders çalışma gibi günlük rutinleriniz yeterli düzeyde ise bu ritminizi sakın bozmayın. Sınava az bir zaman kala yapılan ciddi değişiklikler vücut sisteminin dengesini bozar ve karşılaşılan durumlarla mücadele etme gücünüzü azaltır. Sürekli 6 saat uyuyan bir öğrenci sınava 1 hafta kala kendisini daha fazla uyumaya zorlarsa bu durum çok olumlu sonuçlar vermeyebilir. Biyolojik ritim kısa sürede oluşabilen bir durum değildir. Bu süreçte daha yumuşak geçişlerle düzeninizi istenilen düzeye doğru yaklaştırabilirsiniz. Sabah kahvaltısı da son derece önemlidir. Güne kahvaltı ile başlamak zihinsel becerilerinizi olumlu yönde etkileyecektir.
Deneme çöz, genel tekrar yap
Sınava kısa bir süre kala yapılacak en doğru işlerden biri de bol bol deneme çözerek eksikleri belirlemek ve bu eksiklerle ilgili genel tekrarlar yapmaktır. Denemelerde yapılan yanlışlar bizlere doğruları öğrenmek için sunulmuş fırsatlardır. Bu fırsatları kesinlikle iyi değerlendirmelisiniz. Deneme sonuçlarını analiz ederken denemenin sayısal sonuçlarından çok size gösterdiği eksiklerinize odaklanın. Bu yöntemle çok fazla yeni bilgiyi kalıcı şekilde öğrenme imkanı bulacaksınız.