Sınav stresin yenmenin püf noktaları - Süleyman Beledioğlu

Eğitimci-yazar Süleyman Beledioğlu, sınav stresin yenmenin püf noktalarını anlattı. Beledioğlu, Türkiye'deki birçok öğrencinin sınav öncesi stres yaşadığını söyleyerek, öğrencilere sınav taktikleri konusunda ipuçları verdi.

Süleyman Beledioğlu, sınavlara hazırlanan öğrencilere ders çalıştıktan sonra televizyon, bilgisayar ve akıllı telefonlardan uzak durmalarını tavsiye etti.

Hoca'dan sınav taktikleri!

Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Danışmanı Süleyman Beledioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki birçok öğrencinin sınav öncesi stres yaşadığını söyledi.

Bilgilerin hafızada tutulamamasının sınav stresine neden olduğunu belirten Beledioğlu, "Öğrenci bir konuyu aklında tutmak ve stresten uzaklaşmak istiyorsa dersinin konusunda aralıklı tekrar yapmalıdır. Dönüp dolaşıp o konuya ara ara göz atmak etkili akılda tutma yönteminin en geçerli yoludur. Tekrar, unutmaların önüne geçer" diye konuştu.

Planlı ve programlı çalışmanın öğrencinin sınava dair duygularını düzenlemesi açısından önemli olduğunu ifade eden Beledioğlu, plan yapmayan öğrencilerin konuları yetiştiremeyeceği hissine kapıldığını vurguladı.

"Planlı çalışıyorsanız zaman yeterliliği hissi yaşarsanız ve başarılı olursunuz"

Öğrencilerin acele ettikçe dikkatlerinin de dağıldığını ifade eden Beledioğlu, şunları söyledi:

"Eğer bir öğrencinin planı yoksa konuları yetiştiremeyeceği hissine kapılır. Bu da öğrencinin acele etmesine ve acele ettikçe dikkatinin dağılmasına neden olur. Bu yöntemi uygulamak çok basittir ama uygulanmazsa dikkat dağılır yani zincirleme bir yöntemdir ama planınız varsa, planlı çalışıyorsanız zaman yeterliliği hissi yaşarsanız ve başarılı olursunuz."

Bu nedenle planlı ve programlı ders çalışmanın önem taşıdığını vurgulayan Beledioğlu, "Ama molalara da çok dikkat etmeleri lazım. 3 saat ders çalışan bir öğrenci en az 45 dakika mola vermelidir. Öğrenci bir gün içerisinde 3 farklı dersten fazla çalışmamalıdır çünkü kafa, gelen çok fazla uyarıcı karşısında dağılabiliyor. Bunun normali sınava hazırlanan bir öğrencinin bilgilerinin akılda kalabilmesi için öğleden önce bir ders, öğleden sonra da bir ders çalışma şeklindedir. Ders çalıştıktan sonra televizyon, bilgisayar ve cep telefonuna yönelmek, çalışılan bilgileri tahrip eder. Bunların yerine yürüyüş yada hafif spor yapmak tercih edilebilir" dedi.

"Ailenin çocuğun başarısında katkısı önemli"

Beledioğlu, bir ailenin çok başarılı olsa dahi çocuğuyla ilgili büyük beklentiler içerisine girmemesi gerektiğini dile getirdi.

Ailenin çocuğunun yeteneğine saygı duyması gerektiğini anlatan Beledioğlu, "Çocukları yetenekleri ve becerileri çerçevesinde yönlendirin. Çocuğun yeteneğinin önüne ders bahanesiyle geçmek daha çok başarısızlık getirir. Unutulmaması gereken şudur ki, strese, kaygıya ve dikkat eksikliğine çocuğun başarısı pas edilmemelidir. İyi çalışan, konusunu tekrar eden ve planlı olan bir öğrenciyi ne stres ne de dikkat sorunu yener, hiçbir şey yenemez" şeklinde konuştu. 

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Rehberlik Haberleri