Kaygıyı kontrol etmenin başarıyı artırdığına dikkat çeken uzmanlar sınavdan bir gün önce ise iyi yemek ve iyi uykunun altın kural olduğunun altını çizdi.
23 Mart'ta gerçekleştirilecek YGS öncesi adaylara sınav sırasında kaygılarını azaltacak öneriler sunan Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, "Sınav kaygısı ile baş etmek öğrenilebilir bir beceridir" dedi.
SINAV STRESİ HORMONLARI HAREKETE GEÇİRİYOR
Sınav kaygısı adı verilen durumun fizyolojik ve bilişsel ve duygusal değişiklikler olmak üzere iki şekilde ortaya çıktığını söyleyen Özyurt, "Stres altında vücut "adrenalin' hormonu salgılar ve tehlikeye karşı bireyi hazırlar. Buna "kaç ya da savaş' durumu denir.
Bir sinir iletici olan adrenalin, fiziksel ya da zihinsel uyarılma sonucu salgılanarak sempatik sinir sistemini etkiler.
Sempatik sinir sistemi bir tehdit algıladığında vücudu uyarıcı etkide bulunur. Beden olası bir tehlikeye karşı kendini savunmak üzere hazırlanır.
Bu durumda da kan basıncı artar, kalp atışları hızlanır, kanın büyük kas gruplarına akışı artar, sindirim yavaşlar, solunum sıklaşır, glikoz enerji vermek üzere salgılanır, terleme oranı ve kanın pıhtılaşma oranı artar.
"Kaç ya da Savaş" tepkisi, kanın beynin, bilgiyi işlemleyen bölgesinden büyük kas gruplarına doğru akmasını sağlar.
Bu da stres sırasında zihnimizin "boşalmış' gibi olmasına neden olur" şeklinde açıkladı.
SINAV SIRASINDA NELER YAPILMALI
Yaşar Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Berrin Eylen Özyurt, sınav kaygısıyla baş etme önerilerini ise şöyle sıraladı:
-Derin bir nefes alın ve uzun bir sürede yavaş yavaş bırakın
-Tekrar nefes alıp rahat bir şekilde arkana yaslanın
-Duvar, resim, saat ya da tahta gibi objelere odaklanıp "Bu sınavda başarılı olacağım" gibi olumlu cümleler kullanın
-Tekrar derin bir nefes alın ve uzun bir sürede yavaşça bırakın. Normal nefes alma düzenine dönün
-Eğer sınav içerisinde tekrar kaygı düzeyin artarsa yukarıdaki odaklanmayı tekrarla
-Olumlu ve sakin olmak sınav açısından önemli
-Sınav kağıdının tümünü okuyun, tekrar okuyun ve kolayca yapabileceğiniz soruları işaretleyin.
-Soruların doğru anlaşıldığından emin olacak şekilde okuyun ve istediğin birinden cevaplamaya başlayın
-Yanıtlayabileceğin soruların sırası belirleyin
-Kendini en güvenli hissettiği soru ile başla, zamanını nasıl planlayabileceğini düşün ve bu plana uyun.
-Soruları yanıtlarken, plan dışında bir başka soru ile ilgili yanıt aklınıza gelirse hemen bir başka kağıda kısaca not alın, ancak o soruyla ilgili düşünmeye devam etmeyerek, kaldığınız yerden devam edin
-5-10 dakikalık bir ara sınavın geri kalanını panik içinde geçirmekten çok daha iyidir.
SINAV MENÜSÜ İLESTRESİN ÜSTESİNDEN GELİN
Sınav günü performansı etkileyen en önemli etkinlerden bir tanesinin de sabah kahvaltısı olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu ise sınav menüsü önerdi.
Fadıloğlu, "Baş ağrısı, yorgunluğun ve dikkat dağınıklığının olmaması ve kan şekerinin yeterli düzeyde olması için kahvaltı kesinlikle yapılmalı" dedi.
ÇİKOLATAYA DİKKAT
-Kahvaltıda yumurta, peynir, süt, tam tahıllı ekmek, domates, yeşil biber, salatalık, zeytin, ceviz gibi bütün besin gruplarını içeren gıdalar tüketilmeli ve yeterli enerji alınmalı
-Çay, kahve gibi kafein içeren ve fazla tüketilmesi sonucu çarpıntı, halsizlik, unutkanlık ve vücudun su ihtiyacının artmasına neden olan içecekler yerine, adaçayı, ıhlamur gibi bitki çayları veya taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli
-Sınav esnasında mide ve sindirim problemleri yaşamamak için sınav öncesinde ve sınav esnasında gaz yapıcı besinler ve daha önce hiç tüketilmemiş, vücudun alışık olmadığı besinler tüketilmemeli. Çok fazla besin tek bir öğünde alınmamalı
-Susamaya, sınav esnasında fazla su tüketimine vetuvalet ihtiyacının artmasına neden olan fazla yağlı ve tuzlu besinler sınav öncesinde tüketilmemeli.
-Kan şekerinin hızla yükselmesine sonra da düşmesine yol açan çikolata, şeker, tatlı gibi şekerli besinler bilinenin aksine beynin ihtiyaç duyduğu şekeri karşılamaz ve sınav esnasında dikkat dağınıklığına, konsantrasyonun azalmasına neden olur
-Gıda zehirlenmesi ile karşılaşmamak için açıkta satılan gıdalar mümkün olduğunca tüketilmemeli, mayonez, sos gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan uzak durulmalı
-Sınav öncesi geceyi asla uykusuz geçirmemek gerekir.
23 MART'TA SESSİZLİK İSTENİYOR
Öğrencilerin sessiz ve rahat bir sınav geçirmeleri için ÖSYM Yüksek Seçim Kurulu'na yazı gönderdi. Buna göre YGS'nin yapılacağı 08.00-13.00 saatleri arasında seçim mitingi ve sesli duyuru yapılmamasının sağlanması için ilgili makamlara bilgi verilmesi istendi.
ÖSYM'ye 2014-YGS'ye girmek istediğini bildiren aday sayısı 2 milyon 7 bin 659.