Üniversiteye girişte LYS’lerden alınan puanın daha belirleyici nitelikte olduğunu söyleyen FEM Yayın Merkezi Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, “Adayların sınavda yüksek puan alabilmeleri için strateji belirlemeleri ve morallerini yüksek tutmaları gerekiyor. Kalan sürede tüm adaylar için bilgileri hatırlama ve uygulama, sınav kaygısına hâkim olma, zamanı verimli kullanma ve doğru kodlama gibi sınav stratejileri başarılarında önemli rol oynayacak.” diyor.
2 milyonu aşkın aday üniversiteli olma yolunda iki hafta boyunca ter dökecek. Faruk Ardıç, başarı için sınav kaygısının belli bir düzeyde olması gerektiğini belirtiyor. Ardıç, “Sınava doğru adayların çoğunda kazanamama endişesi mutlaka olur. Bu tür kaygının normal olduğunu unutmamalı. Ancak kaygı günlük hayat akışını aksatacak derecedeyse bir uzman doktora görünmekte fayda vardır.” şeklinde konuşuyor. Soruları iyi okuyarak dikkatini toplayan adayların daha avantajlı olacağını ifade eden Ardıç, “Yanlışların çoğu, soruyu iyi okuyamadığı için anlayamamaktan kaynaklanır. Genelde olumlu soru cümlelerine alışkın olan öğrenci, olumsuz soru kökünü olumlu gibi okuyabilir ve çözebileceği bir soruyu yanlış yanıtlayabilir.” diye konuşuyor.
UZUN SORULARDAN KORKMAYIN!
Tüm seçenekleri okunmadan işaretleme yapılmamasını tavsiye eden rehberlik uzmanı, şöyle devam ediyor: “Özellikle sözel sorularda tüm seçenekler doğru izlenimi uyandırabilir. Bu nedenle verilen tüm seçenekler okunmalı. Ayrıca bazı sorular, özellikle uzun sorular ilk bakışta zor gözükebilir. Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmayın.”
Sınav sürecinde aile desteğinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Faruk Ardıç, ebeveynlerin adayları rahatlatıcı bir dil kullanmasını öneriyor. Ardıç, “Aile olarak gençle kullanılacak iletişim biçimi etkin dinleme sürecinde ‘sana güveniyorum, elinden geleni göstereceğine inanıyorum’ ifadeleri de öğrencinin motivasyonunu olumlu yönde etkileyecektir. Öğrencilerimiz bu dönemde ailelerin ilgi ve desteğine daha çok ihtiyaç duyacaklardır.” diye konuşuyor.
LYS tarihleri
LYS 4 (Sosyal Bilimler) 13 Haziran 2015
LYS 1 (Matematik) 14 Haziran 2015
LYS 5 (Yabancı Dil) 14 Haziran 2015
LYS 2 (Fen Bilimleri) 20 Haziran 2015
LYS 3 (Edebiyat Coğrafya) 21 Haziran 2015